Zoology MCQs

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on September 12th, 2020

Zoology MCQs

1. Characterization of insects is by:
A. Wings on body
B. Large-sized eggs
C. 3 pairs of legs
D. Two pairs of antennae

Answer - Click Here:
C

2. ________ is the study of nuclear cytology:
A. Rhinology
B. Karyology
C. Neurology
D. Mycology

Answer - Click Here:
B

3. Which arthropod are completely aquatic?
A. Insects
B. Millipedes
C. Crustaceans
D. None of these

Answer - Click Here:
D

4. At low temperature, the study of organisms is called:
A. Cryobiology
B. Dermatology
C. Kalology
D. Malacology

Answer - Click Here:
A

5. Dorsal tubular nerve cord is property of ________:
A. All non-chordates
B. All chordates
C. Some chordates
D. Some non-chordates

Answer - Click Here:
B

6. What is the study of animals with respect to their environment is known as?
A. Physiology
B. Limnology
C. Ecology
D. Cytology

Answer - Click Here:
C

7. Opposable thumbs are a characteristic feature of what?
A. Primates
B. Edentata
C. Lagomorpha
D. None of these

Answer - Click Here:
A

8. What is the study of molluscan shells called?
A. Craniology
B. Malacology
C. Neurology
D. Conchology

Answer - Click Here:
D

9. Where do differences in the scales of fishes and reptiles lies?
A. Epidermal and wet
B. Epidermal and dry
C. Endodermal and wet
D. Endodermal and dry

Answer - Click Here:
B

10. What is the study of animal behavior is called?
A. Ethology
B. Anthropology
C. Ecology
D. Sociology

Answer - Click Here:
A

11. _________ has oxygenated blood?
A. Pulmonary artery
B. Hepatic portal veins
C. Renal veins
D. Pulmonary veins

Answer - Click Here:
D

12. What is the study of snakes known as?
A. Entomology
B. Herpetology
C. Serpentology
D. Ichthyology

Answer - Click Here:
C

biology repeated mcqs pdf book download

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.