MCQs Molecular Genetics

1. Which of the following has’DNA’ molecules.

A. Negative Charge
B. Positive charge
C. Neutral
D. All of the above
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

2. Which of the following DNA requires?

A. Sunlight
B. Protein synthase
C. Meiotic division
D. Many enzymes
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

3. What are ‘Purine’ and ‘pyrimidine’?

A. Nitrogen
B. Nucleotides
C. Nitrogenous bases
D. Nucleoside
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

4. Which is an example of a genetic disorder sickle-cell anaemia?

A. Pleiotropy
B. Epistasis
C. Heterozygous dominance
D. Homozygous dominance
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

5. Which is the sequence of three ‘nucleotides’?

A. Message
B. Code
C. Codon
D. Amino acid
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

6. Which of the following genotypes causes Klinefelter syndrome?

A. XO
B. XXY
C. XX
D. XYY
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

7. DNA’ abbrivation is ______.

A. Ribonucleic acid
B. Deoxyribonucleic acid
C. Nucleic acid
D. Proteins
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

8. When you notice that someone has unusually blue eyes, you’ve noticed there.

A. Phenotype
B. Genotype
C. Allele
D. Hybridization
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

9. What is “AUG”?

A. Stop codon
B. Start Codon
C. Intermediate
D. Valine
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

10. The synthesis of RNA from DNA is called.

A. Translation
B. Duplication
C. Replication
D. Transcription
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

11. The synthesis of proteins at ‘ribosomes’ is called as.

A. Transcription
B. Duplication
C. Translation
D. Replication
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

12. Which code is use for “UUG”.

A. Methionine
B. Leucine
C. Serine
D. Valine
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

More Genetics MCQs

  1. Molecular Genetics MCQs
  2. Molecular Genetics MCQs 2
  3. Mitochondrial Genetics MCQs

biology repeated mcqs pdf book download

Add a Comment