Biology MCQs for lecturer test

Biology MCQs for lecturer test

Let’s see some important and most asked Biology MCQs for the lecturer test.

1. What are the animals called that absorb heat from their surroundings?
A. Heterotherms
B. Homeotherms
C. Ectotherms
D. Endotherms

Answer - Click Here:
C

2. Results of multiple results support a series of a hypothesis known as:
A. Data
B. Deduction
C. Scientific law
D. Theory

Answer - Click Here:
D

3. When do ground squirrels move to burrow in midday?
A. Light
B. Wind
C. Heat
D. Cold

Answer - Click Here:
C

4. Which is correct for a productive theory?
A. It has explanatory power
B. It is predictive
C. Discourages suggestion of different hypotheses
D. Both A & B

Answer - Click Here:
D

5. Hormones trigger heat production known as:
A. Dynamic thermogenesis
B. Static thermogenesis
C. Non-shivering thermogenesis
D. Shivering thermogenesis

Answer - Click Here:
C

6. Mendel’s work’s conclusion lead to a:
A. Scientific law
B. Productive theory
C. Scientific hypothesis
D. Theory

Answer - Click Here:
A

7. Which plants can remove the flooding of its cells in fresh water?
A. Hydrophytes
B. Chondrocytes
C. Xerophytes
D. Mesophytes

Answer - Click Here:
A

8. Using which technique breeders have developed better varieties of food items?
A. Genetic Engineering
B. Biological control techniques
C. Pasteurization
D. Hydroponic culture technique

Answer - Click Here:
A

9. A cup-shaped swelling in each nephron is referred to as:
A. Pelvis
B. Urethra
C. Bowman’s capsule
D. Glomerulus

Answer - Click Here:
C

10. Asexual reproduction produces genetically identical copies of organisms called:
A. Cloning
B. Biological control
C. Mitosis
D. Replication

Answer - Click Here:
A

11. In which metabolic disease, the formation of kidney stones take place?
A. Hypertonic
B. Hypermagnsia
C. Hypertension
D. Hypercalcemia

Answer - Click Here:
D

12. To grow vegetables & fruits, which technique can be used by astronauts?
A. Pasteurisation
B. Hydroponic culture technique
C. Tissue culture techniques
D. Cloning

Answer - Click Here:
B

Topic Covered: Biology MCQs for lecturer test.

biology repeated mcqs pdf book download

Subscribe for Friendship

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]