Physiology Of Plants Pathogens MCQs

Physiology Of Plants Pathogens MCQs

1. Transpiration is the least in

A. Good soil moisture
B. High wind velocity
C. Dry environment
D. High atmospheric humidity
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

2. Phenyl mercuric acetate (PMA) results in

A. Reduced photosynthesis
B. Reduced transpiration
C. Reduced respiration
D. killing of plants
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

3. Stomata open and close due to

A. Circadian rhythm
B. Genetic clock
C. A pressure of gases inside the leaves
D. Turgor pressure of guard cells
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

4. Movement of leaves of a sensitive plant, Mimosa pudica is due to

A. Thermonasty
B. Seismonasty
C. Hydrotropism
D. Chemonasty
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

5. Gibberellins promote

A. Seed germination
B. Seed dormancy
C. Leaf fall
D. Root elongation
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

6. Carbon dioxide joins the photosynthetic pathway in

A. PS I
B. PS II
C. Light reaction
D. Dark reaction
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

7. A very efficient converter of solar energy with the net productivity of 204 kg/m2 or more is the crop

A. Wheat
B. Sugarcane
C. Rice
D. Bajra
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

8. Which of the following movement is not related to auxin level?

A. Bending of shoot towards light
B. Movement of root towards soil
C. Nyctinastic leaf movements
D. Movement of sunflower head tracking the sun
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

9. Abscisic acid causes

A. Stomatal closure
B. Leaf expansion
C. Stem elongation
D. Root elongation
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

10. Water movement between cells is due to

A. T.P
B. W.P
C. D.P.D
D. Incipient plasmolysis
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

11. If the growing plant is decapitated, then

A. Its growth stops
B. Leaves become yellow and fall down
C. Axillary buds are inactivated
D. Axillary buds are activated
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

12. Which of the following element plays an important role in biological nitrogen fixation?

A. Copper
B. Molybdenum
C. Zinc
D. Manganese
E. None of the above

Answer - Click Here:
B