Neurology Solved MCQs (Multiple Choice Questions) GRE Medical Test

Neurology Solved MCQs (Multiple Choice Questions) GRE Medical Test

Neurology Solved MCQs (Multiple Choice Questions) GRE Medical Test” is a set of important MCQs of Neurology. Let’s start.

Neurology Solved MCQs – Set 1

  1. Which of the following statements is correct?

A. Barbiturates are opioid analgesics.
B. The respiratory depressant effects of the barbiturates are enhanced by low doses of amphetamine.
C. Barbiturates increase the frequency of opening of chloride ion channels on the GABAB receptor complex.
D. Barbiturates are analeptic drugs.
E.none of these
F.both a&b
G.Barbiturates induce the P-450 enzymes

Answer = G

2. Which of the followings are lipid-soluble hormones derived from cholesterol?
(A) Nitric Oxide
(B) Thyroid hormones
(C) Steroids
(D) Amine hormones
(E) Peptide hormones
(F) none of these
(G) both a & b

Answer = C

3. select the major difference of lipid-soluble hormone versus water-soluble hormone?

(A) The use of a first messenger
(B) How they diffuse through the blood
(C) How the mRNA is transcribed
(D) Only one type needs a hormone receptor
(E) Lipid hormones are not found in the bloodstream
(F) none of these
(G) both a & b

Answer = F

4. The anterior pituitary gland is controlled by?

(A) The peripheral nervous system
(B) lipids hormones are found in the bloodstream
(C) Action potentials from the thalamus
(D) Chemical changes in CSF
(E) The action of hypothalamic hormones
(F) Chemical signals from the blood
(G) none of these
H both a & d

Answer = E

5. Releasing hormones are produced by

A.the anterior pituitary
B. the posterior pituitary
C. the ovaries and testes
D. the hypothalamus
E. it depends on which releasing hormone you are talking about
F. None of these
G. both a & b

Answer = D

6. Which of the following statements are correct:

A. Saliva contains lysozyme & amylase.
B. There are three sets of salivary glands.
C. The parasympathetic nervous system stimulates the secretion of saliva.
D. Saliva consists of 5.5% water.
E. all of the above
F. None of these

Answer= F

7. Define Metformin?

A. is a glitazone that stimulates insulin secretion
B. is a sulphonylurea that improves insulin sensitivity
C. is a glitazone that improves insulin sensitivity
D. is a biguanide that improves insulin sensitivity
E. is the drug of choice in juvenile diabetes
F. None of these
G. both a&b

Answer = D

8.which hormone released during hormonal control of spermatogenesis, from Sertoli cells decreases the release of FSH from the anterior pituitary?

A. Inhibin
B. GnRH
C. Testosterone
D. Relaxin
E. Dihydrotestosterone
F. None of these
G. both a&b

Answer = A

9. A decrease in the levels of which hormones induces menstruation?

A. Estrogen and Progesterone
B. Progesterone and FSH
C. GnRH and Oestrogen
D. Inhibin and Relaxin
E. FSH and LH
F. None of these
G. both a&b

Answer = A

10. Select steroid hormone?

A. Aldosterone
B. Adrenaline
C. Noradrenaline
D. Prostaglandin E2
E. Serotonin
F. None of these
G. both a & b

Answer = A

Neurology Solved MCQs – Set 2

11. Define a short-acting hypnotic?

A. Thiopentone
B. Phenobarbitone
C. Pentobarbitone
D. Diazepam
E. Suxamethonium
F. None of these
G. both a&b

Answer = A

12.

The amount of ADH that is secreted varies with
(A) blood levels of glucose
(B) blood calcium levels
(C) the oxygen content of blood
(D) blood osmotic pressure
(E) all of the above
(F) Both a&b

Answer = D

13.

Muscles weakness, spasticity, brisk reflexes, Babinsky response develop with damage in

A. upper motor neuron
B. optic tract
C. occipital lobe
D. thalamus optics
E. none of these
F. all of above

Answer = A

14. Select the correct statement regarding Brain functions?

A. Electrical stimulation of the descending reticular formation produces muscular relaxation.
B. Electrical stimulation of the hypothalamus produces anger and rage.
C. Electrical stimulation of the ascending reticular formation produces an increase in arousal.
D. Electrical stimulation of Cranial Nerve X (Vagus nerve) increases heart rate.
E. Electrical stimulation of the ventromedial nucleus of the hypothalamus (VMH) increases feeding.
F. None of these
G. both a&b

Answer = C

15. Define the function of noradrenaline?

A. Are enhanced by conversion into dopamine by dopamine-β-hydroxylase.
B. Are suppressed by inhibitors of monoamine oxidase.
C. Includes vasodilation in some arteriolar beds.
D. Is blocked by cocaine.
E. Are terminated by uptake 1 and 2 transporters.
F. None of these
G. both a&b

Answer = E

16. Define the use of Doxapram ?

A. Can be used to reverse respiratory depressant effects of a barbiturate overdose.
B. Is anticonvulsant at high doses.
C. Decreases heart rate and cardiac output.
D. Is a psychomotor stimulant drug.
E. Is a tricyclic antidepressant (TCA)
F. None of these
G. both a&b

Answer = A

17. What is the common side effect of morphine?

A. Hyperventilation
B. Depression
C. Constipation
D. Coughing
E. Hyperthermia
F. None of these
G. both a&b

Answer= C

18.select the drug used for the treatment of constipation?

A. atropine
B. Omeprazole
C. Sorbitol
D. Gaviscon
E. none of these
F. both a&b

Answer = C

19. The mechanism of action of sulfonylureas such as glipizide is

A. stimulation of glucose transporters
B. stimulation of insulin synthesis
C. Blockade of ATP-sensitive potassium channels
D. blockade of calcium channels
E. activation of ATP-sensitive potassium channels
F. None of these
G. both a & b

Answer = C

20. Loss of balance, coordination & decreased muscles tone develop with damage in

A. cerebellar
B. upper motor neuron
C. optic tract
D. occipital lobe
E. thalamus optics
F. None of these
G. All of the above

Answer = A

Neurology Solved MCQs – Set 3

21. Which of the following statements are correct:
A. Pain is transmitted to the spinal cord by Aδ fibres
B. Pain is transmitted to the spinal cord by Aα fibres
C. Pain is transmitted to the spinal cord by C fibres
D. Pain is transmitted to the spinal cord by Aβ fibres
E. both a&c
F. None of these

Answer = A

22. Define components of the limbic system?

A. amygdala
B. locus coeruleus
C. hippocampus
D. medulla
E. none of these
F. both a&c

Answer= F

23. The upper motor neuron impairment produces the following change of muscles tone:

A. flaccidity
B. “cog wheel” rigidity
C. A and B
D. myoclonia
E. none of these
F. all of above

Answer: C

24. The ability to walk along a straight line is most often impaired with:

A. ocular motor disturbances
B. parietal lobe damage
C. temporal lobe damage
D. cerebellar dysfunction
E. none of these
F. all of above

Answer: D

25. The suggested impairment of dysphasia:

A. speech
B. gait
C. swallowing
D. movement
E. none of these
F. both a&b

Answer: A

26. The Broca’s area is located in the lobe:

A. temporal
B. parietal
C. frontal
D. occipital
E. none of these
F. all of above

Answer: C

27. Hemianopia may develop with damage in:

A. chiasma opticum
B. optic tract
C. occipital lobe
D. thalamus optics
E. both a&b
F. all of above

Answer: F

28. Define Atropine?

A. Decreases intraocular pressure
B. Slows down the heart rate
C. Stimulates salivary secretion
D. Causes bronchoconstriction
E. Is an antagonist at muscarinic acetylcholine receptors
F. None of these
G.both a&b

Answer = E

29. Muscles weakness, wasting, flaccidity, depressed deep reflexes develop with damage in

A. lower motor neuron
B. upper motor neuron
C. optic tract
D. occipital lobe
E. thalamus optics
F. None of these
G. All of the above

Answer= A

30. Bupivacaine works through

A. NMDA receptors
B. GABA receptors
C. AMPA receptors
D. Voltage-gated ion channels
E. none of these
F. both a&b

Answer = D

 

Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

Buy advertisement space on T4Tutorials

For more details email [email protected]