Psychology MCQs

By: Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on April 13th, 2021

Psychology MCQs 

Let’s begin with some most important and repeated MCQs of Psychology.

What are different Approaches of Psychology
What are different Approaches of Psychology

Sample Paper of Psychology MCQs

1. In an experiment the group which receives no treatment is called:
A. Experimental group
B. No group
C. Control group
D. None of these

Answer - Click Here:
C

2. Between the degree of coffee drinking if one finds a positive correlation and the likelihood of heart attacks. One can conclude that:
A. Heart attack caused by Coffee drinking
B. To drink a lot of coffee causes Individuals prone to heart attacks
C. Heart attacks caused by an active lifestyle of certain people.
D. None of these

Answer - Click Here:
b

3. ______ are largely a result of motor skills :
A. Maturational process
B. Observing
C. Learning
D. other Practice

Answer - Click Here:
C

4. Which controls breathing and digestion the portion of body is called ______.
A. Autonomic
B. Linear circuit
C. Axon
D. None of these

Answer - Click Here:
a

5. In part on classical conditioning Which of the following clinical procedures are based?
A. Two chair technique
B. Token economy
C. Transference
D. Systematic desensitization

Answer - Click Here:
D

6. From an interaction of physical and psychological factors that results to seem illness are called :
A. Conversion disorder
B. Psychosomatic
C. Hysterical
D. Somatic

Answer - Click Here:
B

7. Which method of gathering information about the brain indicates the overall activity of the brain?
A. Electroencephalogram
B. Electrical stimulation
C. Studying damage to the brain
D. Positron Emission Tomography

Answer - Click Here:
D

8. The response of physiological and psychological to stress referred to as :
A. Strain
B. Hypertension
C. Stressors
D. Transition

Answer - Click Here:
B

9. Rational-emotive therapy’s example which is developed by :
A. Albert Ellis
B. Carl Rogers
C. Allen Bergin
D. Joseph Wolpe

Answer - Click Here:
A

10. Society explicit and implicit norm’s violation can be viewed as not normal in the sense that the violation is :
A. Distressful
B. Dysfunctional
C. Deviant
D. A danger to one’s self or to others

Answer - Click Here:
C

11. A society establishes to govern conduct according to rule of implicit and explicit are referred to as :
A. Morality
B. Culture
C. Conventions
D. Norms

Answer - Click Here:
D

12. peoples lost touch with reality when they are _______.
A. Psychopathic
B. Psychotic
C. Manic
D. Neurotic

Answer - Click Here:
B

13. We can define intelligence as:
A. The ability to think abstractly and learn from experience
B. Include all the factors that make one person different from another
C. Knowledge of a great many facts
D. The ability to get good grades in school

Answer - Click Here:
A

14. Brain part that sends the signal that we named “alert” to higher centers of the brain in response to incoming massage is :
A. Reticular formation
B. Hippocampus
C. amygdala
D. Limbic system

Answer - Click Here:
A

15. Control of reflexes handled by the ____ :
A. Frontal lobe
B. Hypothalamus
C. Medulla
D. Spinal cord

Answer - Click Here:
D

16. As the occipital lobe is to vision, the _____ lobe is to hear.
A. Temporal
B. cerebeller
C. Frontal
D. Parietal

Answer - Click Here:
A

17. Definition of abnormality which includes unhappiness contain _____ aspect.
A. Deviance
B. Dysfunction
C. Danger to self or others
D. Distress

Answer - Click Here:
D

18. distinguish fine details, the ability of the eye is called:
A. visual sensitivity
B. visual acuity
C. adaptation
D. visual dilation

Answer - Click Here:
B

19. _____ is control by the thyroid gland :
A. Metabolism
B. Sexuality
C. Emotions
D. Glucose absorption

Answer - Click Here:
A

20. A theory named as “Gestalt theory” emphasized:
A. Environmental stimuli
B. A flow of consciousness
C. Our tendency to see pattern
D. The atoms of thought

Answer - Click Here:
C

More MCQs of Psychology

  1. Psychology MCQs Main page
  2. Clinical Psychology MCQs
  3. Psychology MCQ’s from Past Papers
  4. Education Psychology MCQs
  5. Theories of Personality Psychology MCQs
  6. Biological Psychology MCQs
  7. Psychosocial Psychology MCQs
  8. Advance Social Psychology MCQs
  9. Positive Psychology MCQs
  10. Psychology General MCQs
  11. PSYCHOLOGY important MCQ’s
  12. PSYCHOLOGY test MCQ’s
  13. Advanced Psychology MCQ’s
  14. Psychology Repeated MCQs
  15. Psychopathology MCQs
  16. Psychopathology MCQs 2