General Knowledge MCQs

By: Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on April 1st, 2021

General Knowledge MCQs
General Knowledge MCQs

Here, I am sharing with you some of the very important and repeated MCQs of General Knowledge. These MCQs frequently asked in past papers.

General knowledge MCQ’s Questions about Rivers

1. The river which originates and as well as end in the territory of India
A. Chambal
B. Indus
C. Kosi
D. None of the above

Answer - Click Here:
A

The river which originates and as well as end in the territory of India
The river which originates and as well as end in the territory of India

2. In which province of Pakistan, Bolan river is located______
A. KPK
B. Sindh
C. Punjab
D. Balochistan

Answer - Click Here:
D

In which province of Pakistan, Bolan river is located______
In which province of Pakistan, Bolan river is located______

3. _______ river does not flow through the Himalayas
A. Indus
B. Alaknanda
C. Bhagirathi
D. Godavari

Answer - Click Here:
D

4. The source of Sutlej river is _______.
A. Udaipur, Aravalli, Hills(Rajasthan)
B. PindarI glaciers uttarakhan
C. satpura Range ,Betul(MP)
D. Mt kailash(Tibet)

Answer - Click Here:
D

5. ______ is also known as Dakshina Ganga
A. Godavari
B. Krishna
C. Mahandi
D. None of the above

Answer - Click Here:
A

6.Total lenght of the river known as Ravi is _____.
A. 715 Km
B. 635 KM
C. 610 KM
D. 695 KM

Answer - Click Here:
A

7. In which of the following state River Narmada does not flow?
A. Gujrat
B. Madhya Pradesh
C. Odisha
D. None of the above

Answer - Click Here:
C

8. ______ is the source of the Beas river.
A. Rohtang Pass (Himachal Pradesh)
B. Gaumukh Uttarakhand
C. Satpura Range, Betul (MP)
D. None of the above

Answer - Click Here:
A

9. The dam known as Indira Sagar Dam located in Madhya Pradesh is constructed on the ______ river
A. Krishna
B. Yamuna
C. Chambal
D. None of the above

Answer - Click Here:
D

10. The Indus river ends at________.
A. Sutlej
B. Chenab
C. Arabian sea
D. Indian ocean

Answer - Click Here:
A

11. The river which lent its name to India
A. Krishna
B. Bhagirathi
C. Indus
D. Ganga

Answer - Click Here:
C

12. The source of Godavari River is _________?
A. Gaumukh Uttarakhand
B. Chorabari Glacier Uttarakhand
C. Nasik (Maharashtra)
D. Nanda Ghunti Uttarakhand

Answer - Click Here:
C

13. ______ river is the home for freshwater dolphins.
A. Ganga
B. Yamuna
C. Brahamaputra
D. Sabarmati

Answer - Click Here:
A

14. All the rivers of Punjab enters into Indus at __________.
A. Kot Mitthan
B. Panjnad
C. Kabir wala
D. Trimmu

Answer - Click Here:
A

15. _________river originates from the Maikal range.
A. Gomti
B. Son
C. Ghagra
D. Narmada

Answer - Click Here:
D

16. ________ is also known as Indus river .
A. Attock River
B. Skardu River
C. Abaseen River
D. None of the above

Answer - Click Here:
D

17. Ajmer is suited on _______ river?
A. Beas
B. Teesta
C. Ganga
D. Luni

Answer - Click Here:
C

18. In Sindh, ______ rivers flows.
A. Four
B. Five
C. Six
D. Seven

Answer - Click Here:
B

19. The longest river in Australia is __________.
A. Volga
B. Murray
C. Nile
D. Mahaweli Gange

Answer - Click Here:
B

20. Indus river rises from ______.
A. China
B. Jammu
C. Kashmir
D. Tibet

Answer - Click Here:
D

Mountain General Knowledge MCQ’s

1. The oldest mountain of the world lies in India and the youngest mountain of the world lies in____
A. India
B. China
C. Pakistan
D. Burma

Answer - Click Here:
C

2. Mark the correct one which is called as Sagarmatha in its home country.
A. K2
B. Manaslu
C. Dhaulagiri I
D. Mount Everest

Answer - Click Here:
D

3. _______ highest mountain peak of the world is known as Nanga parbat.
A. 10th
B. 8th
C. 5th
D. 9th

Answer - Click Here:
D

4. Pakistan’s highest peak is ____.
A. K-2
B. Kilik Peak
C. Broad Peak
D. Sia kingri Peak

Answer - Click Here:
A

5. K2 is ranked as the ______ highest peak of the world?
A. First
B. Second
C. Third
D. Fourth
Answer - Click Here:
B

6. World’s ______ highest mountain is Makalu.
A. Third
B. Fifth
C. Seventh
D. Ninth

Answer - Click Here:
B

7. Due to the force generated by the endogenetic force ____ mountains are formed. For example, when two plates collide head-on, and their edge crumbled?
A. Fold Mountains
B. Block Mountains
C. Volcanic Mountains
D. Dissected mountains

Answer - Click Here:
A

8. K-2 is also called as ______________ ?
A. Godwin Austin
B. Broad Peak
C. Roshan Peak
D. Sia Kingri

Answer - Click Here:
A

9. K2 is located in ___________ Mountain Range.
A. Mahalangur Himalaya
B. Hispar Karakoram
C. Kangchenjunga Himalaya
D. Baltoro Karakoram
Answer - Click Here:
D

10. North America’s largest mountain _________.
A. Prime Charles mountain
B. Aconcagua
C. Mckinley
D. Rockies mountain

Answer - Click Here:
D

11. Nanga Parbat is the smallest part of?
A. Hindu Kush
B. Karakoram
C. Pamir
D. Himalayas

Answer - Click Here:
D

12. Mark the correct option which demands “ Which one of the following mountains is also known as Mountain Godwin-Austen? “
A. K2
B. Nanga Parbat
C. Himalchuli
D. Mount Everest

Answer - Click Here:
A

13. The Gasherbrum 1 is seen in _____ _.
A. Karakoram Range
B. Himalaya Range
C. Hindu Kush range
D. Pir Panjal Range

Answer - Click Here:
A

14. _______ is called the roof of the world?
A. Karakoram
B. Hindu kush Range
C. Pamir Plataau
D. Himalayas Range

Answer - Click Here:
C

15. The world’s third tallest mountain name is _______?
A. Kangchenjunga
B. Lhoste
C. Cho oyu
D. Makalu

Answer - Click Here:
A

16. Range which separates Pakistan from china is _________?
A. Hindu Kush
B. Pamir
C. Himalayas
D. Karakoram

Answer - Click Here:
D

17. The world’s second tallest mountain is _________?
A. Kangchenjunga
B. Mount Everest
C. K2
D. Lhoste

Answer - Click Here:
C

18. World’s tallest mountain lies in_______
A. Iceland
B. Pakistan
C. Switzerland
D. Nepal

Answer - Click Here:
D

19. The tallest mountain of the world is
A. Mount Everest
B. K2
C. Kangchenjunga
D. Lhoste

Answer - Click Here:
A

20. In research k2 has a height of ______?
A. 30,472 ft
B. 28,251 ft
C. 26,159 ft
D. 27,998 ft

Answer - Click Here:
B

The total number of Haroof e manqoot in Urdu?

A. 17
B. 18
C. 19
D. 20

Answer - Click Here:
A
Malaria is a disease of?

A. Kidney
B. spleen
C. head
D. all above

Answer - Click Here:
B
French revolution is in?
French Revolution, also called Revolution of 1789,

A. 1789
B. 1790
C. 1791
D. 1792

Answer - Click Here:
A
The scientific name of bleaching powder?

A. Calcium hypochlorite.
B. Calcium hypochloride.
C. both
D. None of these

Answer - Click Here:
A. Calcium hypochlorite.
Who tested Wuhai Missile?
A. Pak
B. China
C. Japan
D. US
Answer - Click Here:
B. China

where was the longest traffic jam in the world recorded?

  1. Beijing
  2. New York
  3. Tokyo
  4. Karachi

Answer: A

_____ type of rainfall is occurred in most of the World

  1. Convectional rainfall
  2. Cyclonic or Frontal rainfall
  3. Orographic rainfall or Relief rainfall
  4. None of these

Answer: C

Which of the following is the Lingua Franca of Pakistan?

  1. Punjabi
  2. Sindhi
  3. Pashto
  4. Urdu

Answer:D

The Greek goddess of war and wisdom was_______

  1. Ganga
  2. Lakshmi
  3. Athena
  4. None of these

Answer: C

In__________ country  the aptly named Snowy Mountain are located?

  1. Turkey
  2. Canada
  3. Russia
  4. Australia

Answer:D

Who was the Firdausi?

  1. a poet
  2. He was well known for his epic ‘Shahnama’
  3. Both option A and B
  4. None of these

Answer: C

The highest peak in the 48 contiguous U.S states is_____

  1. Mount Elbert
  2. Mount Rainier
  3. Pikes Peak
  4. Mount Whitney

Answer:D

The invention of a device that was the main reason for the demise of the Pony Express was ______

  1. Radio
  2. Telephone
  3. Telegraph
  4. Train

Answer: C

Which of the following Kansas city’s name means ‘potato’ in the Kansa language?

  1. Abeline
  2. Wichita
  3. Omaha
  4. Topeka

Answer:D

In US politics, who has carried the nickname of ‘the Veep’?

  1. President
  2. Vice-President
  3. General Secretory
  4. Clerk

Answer: B

More MCQs on General Knowledge

  1. World General Knowledge MCQs
  2. General Knowledge MCQs PPSC
  3. Current Affairs Of World 2018 MCQs
  4. MCQs Of General Knowledge
  5. Current Affair of World Multiple Choice Answers 
  6. Asian Current Affairs MCQs 
  7. GENERAL KNOWLEDGE MCQs
  8. Current Affair of World MCQs 
  9. International Current Affairs Multiple Choice Answer
  10. International Current Affairs MCQs
  11. GENERAL KNOWLEDGE of MULTIPLE CHOICE
  12. General Knowledge MCQs for Commission test
  13. General Knowledge MCQs for CSS
  14. GEEK General Knowledge MCQs
  15. European Current Affairs MCQs
  16. Kon Banay Ga Crorepati MCQs
  17. general knowledge questions for NTS Test
  18. Basic general knowledge Questions Answers
  19. General knowledge MCQs with Answers from PPSC Past Papers
  20. MCQs Test of General Knowledge
  21. Inventions and Discoveries MCQs
  22. PTS general knowledge MCQs
  23. general awareness MCQ questions
  24. GK MCQs
Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)