Agricultural Biotechnology MCQ’s

Last modified on September 12th, 2020 Download This Tutorial in PDF

Agricultural Biotechnology MCQ’s

1. The mixture of two immiscible liquids shaken up is?

a) an emulsion

b) saturated solution

c) colloid

d) a suspension

e) none of these

Answer - Click Here:
A

2. what deteriorates drastically upon inbreeding?

a) broccoli

b) carrot

c) okara

d) brinjal

e) none of these

Answer - Click Here:
B

3. If we increase in temperature, the solubility of solid in a liquid is…

a) decreases

b) increases

c) Both a & b

d) none of the these

e) none of these

Answer - Click Here:
B

4. —– criss-cross inheritance is shown by?

a) polygamy

b) ex-influenced character

c) sex-quantitative character

d) sex-linked character

e) all of these

Answer - Click Here:
D

5. Wind pollination is also called is?

a) hydrophyly

b) zoophyly

c) nemophyly

d) entomophyly

e) none of these

Answer - Click Here:
C

6. A hybrid is also known as?

a) often homozygous

b) heterozygous

c) homozygous

d) all of these

e) none of these

Answer - Click Here:
B

7. A alternative forms of a gene is also called?

a) genotype

b) mutation

c) gamete

d) allele

e) none of these

Answer - Click Here:
D

8. The bacteria, protozoa and other living plants and animals are called?

a) topographic factors

b) biotic factors

c) edaphic factors

d) limatic factors

e) none of these

Answer - Click Here:
B

9. What is the characteristic feature of the hydrophytes?

a) feebly developed root system

b) spongy stem

c) reduced protective tissues

d) all of these

e) none of these

Answer - Click Here:
D

10. What is the characteristic feature of the xerophytes?

a) leaves and stem with thick cuticle

b) sunken stomata

c) long taproot

d) none of these

e) all of these

Answer - Click Here:
E

11. China rose is a…

a) climber

b) herb

c) shrub

d) tree

e) none of these

Answer - Click Here:
C

12. CIMMYT is located at…

a) nigeria

b) miexico

c) england

d) spain

e) none of these

Answer - Click Here:
B

biology repeated mcqs pdf book download

Subscribe for Friendship

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)