Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Enzymology MCQs

Table of Contents

Enzymology MCQs

1.  We use enzyme papain to …

a) tenderize meat

b) increase production

c) leaven the meat

d) none of these

Answer - Click Here:
A

2. Digestive enzyme belongs to which class?

a) hydrolases

b) ligases

c) lipases

d) acetylases

Answer - Click Here:
A

3. Apoenzymes are synthesized in …

a) active form

b) inactive form

c) pro-active form

d) all of these

Answer - Click Here:
B

4. The chemical nature of the enzyme is … 

a) DNA

b) RNA

c) nucleic acid

d) protein

Answer - Click Here:
D

5. “Ki” shows

a) compettition inhibition

b) denaturation

c) reaction velocity

d) none of these

Answer - Click Here:
A

6. Which of the following resembles the competitive inhibitor malonic acid?

a) succinic acid

b) fumaric acid

c) malic acid

d) none of these

Answer - Click Here:
A

7. The active site of enzyme  remain …

a) rigid

b) globular

c) rough

d) none of these

Answer - Click Here:
D

8. Iodine is …

a) uncompetetive enzyme inhibitor

b) specific enzyme inhibitor

c) enzyme regulator

d) none of these

Answer - Click Here:
B

9. Which of the following is the not a substrate specific enzyme?

a) fructokinase

b) glucokinase

c)  hexokinase

d) none of these

Answer - Click Here:
C

10. Which of the enzyme participate as a coenzyme when pyruvate is converted to oxaloacetate?

a) biotin

b) NAD+

c) ATP++

d) NAD

Answer - Click Here:
A

11. The coenzyme is basically  a …

a) protein

b) carbohydrate

c) vitamin

d) none of these

Answer - Click Here:
C

12. Which of the fllowing enzyme joins the ends  of two strands of nucleic acid?

a) ligase

b) protease

c) lipase

d) hydrolase

Answer - Click Here:
A
 

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *