Drug Design and development MCQ’s Quizlet bank

Drug Design and development MCQ’s Quizlet bank

1: The strongest hydrogen bond acceptor…

a) amine nitrogen

b) aniline nitrogen 

c) carboxylate oxygen

d) amide nitrogen

Answer - Click Here:
C

2: Different protein subunits in a multiprotein complex are…

a) tertiary structure

b) primary structure

c) secondary structure

d) quaternary structure

Answer - Click Here:
C

3: Which statement is not true about regarding transport proteins?

a) present in cell membranes

b) carry polar molecules across the hydrophobic cell membrane

c) Transport amino acids across cell membranes

d) transport hydrophobic steroids across cell membranes

Answer - Click Here:
D

4: —— is not a neurotransmitter?

a) cyclic AMP

b) noradrenaline

c) dopamine

d) acetylcholine

Answer - Click Here:
A

5: A typical messenger for a tyrosine kinase linked receptor?

a) growth factors

b) cytokines

c) insulin

d) acetylcholine

Answer - Click Here:
D

6. The process by which DNA is copied to produce two daughter DNA molecules is…

a) translation

b) transcription

c) reproduction

d) replication

Answer - Click Here:
D

7. Agents act as irreversible inhibitors are…

a) statins

b) protease inhibitors

c) sulphonamides

d) penicilllins

Answer - Click Here:
B

8. Which one infection could be orally treated with an antibacterial agent?

a) lung infection

b) brain infection

c) kidney infection

d) gut infection

Answer - Click Here:
B

9. Drugs was not isolated from a natural source is…

a) isoniazid

b) artemisinin

c) quinine

d) morphine

Answer - Click Here:
A

10. Strategies that increase the polarity and water solubility of a drug is…

a) Replacing an aromatic ring

b) Replacing an alkyl group

c) Removing polar functional groups

d) Adding extra alkyl groups

Answer - Click Here:
A

11. Best describes the mechanism of action for fluoroquinolones is…

a) Antisense agent

b) Alkylating agent

c) Topoisomerase poison

d) Chain cutter

Answer - Click Here:
C

12. Which of the following microorganism has been associated with the appearance of ulcers?

a) Enterococcus faecalis

b) Helicobacter pylori

c) Eschericia coli

d) Staphylococcus aureus

Answer - Click Here:
B