Advanced Environmental Technology Mcq’s

Advanced Environmental Technology Mcq’s

1. Which one option belongs to the Baculo viruses?

a) Nuclear polyhedrosis viruses

b) Granulosis viruses

c) Orycterope

d) None of these

e) All of these

Answer - Click Here:
D

2. _______ is collect from factory waste…

a) Pseudomonas putida

b) Zoogloea ramigera

c) Pseudomonas aeruginosa

d) Thiobacillus

Answer - Click Here:
B

3. Environmental biotechnology is…

a) bioremediation

b) the study of benefits and hazards

c) the use of microbes to clean up the environment

d) none of these

e) all of these

Answer - Click Here:
E

4. Widely used in the removal of industrial wastes microbes…

a) Pseudomonas

b) Aspergillus niger

c) Trichoderma sp

d) none of these

e) all of these

Answer - Click Here:
E

5. Most serious environmental pollutants which effect is…

a) Air

b) Soil

c) Water

d) noise

Answer - Click Here:
B

6. The maximum threat to the world is from…

a) Water pollution

b) Soil erosion

c) global warming

d) ozone hole

Answer - Click Here:
B

 

7. DDT is…

a) Degradable pollutant

b) Greenhouse gas

c) both a and b

d) Non-degradable pollutant

Answer - Click Here:
D

8. Greenhouse effected due to…

a) X-rays

b) UV rays

c) Green plants

d) Infrared rays

Answer - Click Here:
D

9. Which of the following produced by using protein content called novel?

a) Fungi

b) Micro-organisms

c) Bacteria

d) Virus

Answer - Click Here:
B

10. Which of the following is a common type of fermented cereal?

a) Rice

b) Bread

c) Yoghurt

d) wheat

Answer - Click Here:
B

11. Which of the following a vector is used?

a) Remove a gene

b) produce a gene

c) Copy a gene

d) Transfer a gene

Answer - Click Here:
D

12. Genetic engineering last step is…

a) transfer of recombinant DNA

b) expression of the gene

c) solation of gene interest

d) insertion of the gene into the vector

Answer - Click Here:
B