Botany Multiple Choice Questions

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on January 14th, 2021

Botany Multiple Choice Questions

1. There are ________ hydrogen bonds between thymine and adenine:
A. 4
B. 3
C. 2
D. 7

Answer - Click Here:
C

2. The eyes on potato tubers are:
A. Scars
B. Sutures
C. Rootlets
D. Nodes with buds

Answer - Click Here:
D

3. What is the stage of meiosis called in which pairing of homologous chromosomes starts?
A. Diplotene
B. Pachytene
C. Leptotene
D. Zygotene

Answer - Click Here:
D

4. Fungus excluding mycelium is:
A. Saccharomyces
B. Mucor
C. Puccinia
D. Rhizopus

Answer - Click Here:
A

5. A gene is located on the site of chromosome which is called a:
A. Site
B. Locus
C. Allele
D. Trait

Answer - Click Here:
B

6. Photorespiration involves the organelles in it which are:
A. Chloroplast, peroxisome, and glyoxysomes
B. Glyoxysomes, chloroplast, and mitochondria
C. Chloroplast, mitochondria and peroxisome
D. Mitochondria, peroxisome and glyoxysomes

Answer - Click Here:
C

7. The ratio of F2 generation in a dihybrid cross is:
A. 1:2:1
B. 1:1
C. 9:3:3:1
D. 3:1

Answer - Click Here:
C

8. Floridean starch is found in __________:
A. Phaeophyceae
B. Rhodophyceae
C. Chlorophyceae
D. Myxophyceae

Answer - Click Here:
B

9. What does the phenomenon called when a single gene has multiple effects?
A. Pleiotropy
B. Genostasis
C. Codominance
D. Epistasis

Answer - Click Here:
A

10. What is The hormone reducing transpiration rate by inducing stomatal closure called:
A. Cytokipin
B. Auxin
C. ABA
D. Ethylene

Answer - Click Here:
C

11. When was the Lamarck’s theory of evolution published?
A. 1806
B. 1802
C. 1812
D. 1809

Answer - Click Here:
D

12. The female sex organ in bryophytes is known as:
A. Antheridium
B. Archegonium
C. Ascogonium
D. Carpogonium

Answer - Click Here:
B

Read More MCQs of Botany

  1. SET 1: Botany MCQs
  2. SET 2: Botany MCQs
  3. SET 3: Botany MCQs
  4. SET 4: Botany MCQs
  5. Plant Kingdom MCQs
  6. Physiology Of Plants Pathogens MCQs

 

biology repeated mcqs pdf book download

 

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.