Animal and Plant Physiology Important Questions

Animal and Plant Physiology Important Questions

Let’s see some important Animal and Plant Physiology Important Questions.

1. The water readily available to plants for absorption by roots is

A. Gravitational water
B. Capillary water
C. Rainwater
D. Hygroscopic water
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

2. The open vascular system is found in

A. Man
B. Fish
C. Prawn
D. Snakes
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

3. The water potential of pure water at atmospheric pressure is

A. -2.3 bar
B. +2.3 bar
C. Zero bar
D. One bar
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

4. Which of the following is the Animal possess canal system?

A. Sponges
B. Annelids
C. Mollusc
D. Echinoderms
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

5. Loss of water from the stomata of leaves is called.

A. Guttation
B. Exudation
C. Transpiration
D. Evaporation
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

6. During rainy season wooden doors are difficult to open or closure because of

A. Plasmolysis
B. Imbibition
C. Osmosis
D. Diffusion
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

7. Which of the following organ receives only oxygenated blood?

A. Lung
B. Liver
C. Spleen
D. Gill
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

8. Which is caused by the Cooling of plants.

A. Transpiration
B. Photorespiration
C. Guttation
D. Assimilation
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

9. Blood pressure is measured by

A. electrocardiogram
B. stethoscope
C. Clinical thermometer
D. Sphygmomanometer
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

10. Water absorption takes place through

A. Lateral roots
B. Root cap
C. Root hairs
D. Taproot
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

11. The membranous covering of the heart is

A. Meninges
B. Pericardium
C. Pleura
D. Peritoneum
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

12. Stomata open at night and close during daytime in

A. Xerophytes
B. Mesophytes
C. Succulents
D. Hydrophytes
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

Topic Covered

Animal and Plant Physiology Important Questions.

biology repeated mcqs pdf book download

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]