Medical Genetics Multiple choice questions

Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on September 12th, 2020

Medical Genetics Multiple choice questions 

1. A nonsense mutation is…

a) the creation of a different amino acid

b) the creation of a stop codon

c) a regulatory sequence

d) an AG splice acceptor site

Answer - Click Here:
B

2. Recombination occurs in meiosis is called…

a) Metaphase II

b) Prophase I

c) Metaphase II

d) Prophase I

Answer - Click Here:
B

3. Conditions show anticipation in paternal transmission is…

a) Cystic fibrosis

b) Fragile X syndrome

c) Huntington disease

d) Marfan syndrome

Answer - Click Here:
C

4. Exon skipping is…

a) silent mutations

b) RNA processing mutations

c) nonsense mutations

d) regulatory mutations

Answer - Click Here:
B

5. Cystic fibrosis mutation consists of…

a) a insertion

b) a substitution

c) a deletion

d) a duplication

Answer - Click Here:
C

6. Abnormality in the child with untreated phenylketonuria is the risk of…

a) 100%

b) 10%

c) 25%

d) 1%

Answer - Click Here:
A

7. Recombinant alpha-iduronidase is used for…

a) Pompe disease

b) Fabry disease

c) Gaucher disease

d) Hurler syndrome

Answer - Click Here:
D

8. Cancer cells…

a) avoidance of cell death

b) unlimited number of cell divisions

c) growth without external signals

d) none of these

e) all of these

Answer - Click Here:
D

9. Repeating units of nucleic acids is

a) bases

b) sugar molecules

c) phosphate molecules

d) nucleotides

Answer - Click Here:
D

10. The presence of an extra digit is…

a) clinodactyly

b) polydactyly

c) arachnodactyly

d) brachydactyly

Answer - Click Here:
D

11. DNA requires…

a) Many enzymes

b) Sunlight

c) Protein synthase

d) Meiotic division

Answer - Click Here:
A

12. The nucleosome is…

a) Composed of RNA

b) Composed of DNA and RNA

c) Found in nucleus

d) Found in cell way

Answer - Click Here:
A

biology repeated mcqs pdf book download

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.