Agriculture Microbiology MCQs

Lets us see some important Agriculture Microbiology Mcqs.
1. Which one introduces the first antifungal antibiotic?
A. neomycin
B. aureofungin
C. nystatin
D. none of these
Ans: B
2. In given below which all are free living nitrogen fixers except?
A. Azotobacter
B.Azospriliium
C. Clostridium
D.all of these
Ans:B
3. In mycorrhizal association the advantage of plants is?
A. protection
B. Food
C. A&B both
D.increased mineral absorption and disease protection
Ans: D
4. By producing the endospore name of the bacteria is?
A.xanthomonas
B.E.coli
C.bacillus
D.all of these
Ans: C
5. Which one is not the biofertilizers producing bacteria?
A. clostridium
B. nostoc¬¬¬
C. A&B both
D.anabaena
Ans: A
6. The following association in which involves the exchange of nutrients between two species is referred to as?
A. antagonism
B. mutualism
C.syntrophism
D. A&B both
Ans: C.
7. Milky Dieses is the reason that is caused by?
A. lactobacillus lactic
B. Bacillus popiliae
C.A&B both
D.none of these
Ans: B
8.By using Vam with plant the major advantage is
A. increased M absorption
B. increased P absorption
C. Increased N absorption
D. increased MN absorption
Ans:B
9. In the following one is capable of oxidizing sulfur to sulfates?
A.rhodospirillum
B.rohodomicrbium
C.Thiobacillus thiooxidans
D.B&C both
Ans: C
10. The degradation of complex molecules in soil by fungi for utilization by Bactria this the example of the following type of association?
A. Antagonism
B. Mutualism
C. Commensalism
D. B&C both
Ans:C
11. The inhibitory action of penicillin is
A. cell wall synthesis
B. protein synthesis
C. protein
D.B&C both
Ans: A
12. In the following is an N2 fixing actinomycete?
A. Frankie
B. Azospirillum
C. Acetobacter
D. A&C both
Ans:
13. Most soil protozoa are flagellates or amoebas, having their dominant mode of nitrogen as?

A. ingestion of bacteria
B. ingestion of fungi
C. ingestion of mold
D. All of these
Ans: A
14. The following type of association is present among, staphylococcus aureus and aspergillus terreous?
A.parasitisim
B.antogonism
C. commensalism
D. none of these
Ans: A
15. The giesma stain are particularly applicable for staining used?
A.spores
B.protozoa
C.rickettsias
D. both B&C
Ans: D

Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

Buy advertisement space on T4Tutorials

For more details email [email protected]