Biology MCQs from latest book edition

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on September 12th, 2020

Biology MCQs from the latest book edition

1. Plants increase proportion of __________ while responding to cold stress:
A. Amino acids
B. Nucleic acids
C. Unsaturated fatty acids
D. Saturated fatty acids

Answer - Click Here:
C

2. In science, the current number of species of organisms is:
A. 2500000
B. 25000000
C. 2500
D. None of these

Answer - Click Here:
B

3. What are those animals called in which body temperature tends to fluctuate more or less when air or water temperature changes?
A. Poikilotherms
B. Heterotherms
C. Homeotherms
D. Endotherms

Answer - Click Here:
A

4. In a biological method, which one is the correct sequence?
A. Hypothesis->observation->deduction->testing of deduction
B. Law->theory->deduction->observation
C. Observation->hypothesis->law->theory
D. Observation->hypothesis->deduction->testing of deduction

Answer - Click Here:
D

5. Mammals possess brown fat specialized for rapid formation of:
A. Urine
B. Faeces
C. Heat
D. Sweat

Answer - Click Here:
C

6. Study of chemical compounds & chemical processes in living organisms is:
A. Molecular biology
B. Chemistry
C. Biochemistry
D. Both B & C

Answer - Click Here:
C

7. The characteristic in which terrestrial animals can tolerate dehydration is known as:
A. Pyrosis
B. Chlorosis
C. Hydrobiosis
D. Anhydrobiosis

Answer - Click Here:
D

8. Which of the following is an organic compound?
A. Lipids
B. HCI
C. CO2
D. Water

Answer - Click Here:
A

9. A network of capillaries in which blood vessel of kidney subdivides:
A. Reticular capillaries
B. Efferent capillaries
C. Tubular capillaries
D. Peritubular capillaries

Answer - Click Here:
D

10. ________ is the chemical component which has the same % in bacterial as the mammalian cell has:
A. Proteins
B. Lipids
C. Water
D. Carbohydrate

Answer - Click Here:
C

11. Nitrogenous nature lead to the elimination of wasteful metabolites called:
A. Excretion
B. Respiration
C. Digestion
D. Assimilation

Answer - Click Here:
A

12. ________ has the highest contribution in total mammalian cell weight:
A. Lipids
B. Water
C. Proteins
D. Carbohydrate

Answer - Click Here:
B

biology repeated mcqs pdf book download

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.