Biology New MCQs

Biology New MCQs

1. What is a term which referred to a pair of kidneys, consists of millions of functional units?
A. Dendrons
B. Nephrons
C. Both A and B
D. None of these

Answer - Click Here:
C

2. The difference of living things from non-living organisms?
A. Highly organized, made of one or more cells, contain genetic material
B. Live in the same ecosystem
C. They are acted upon by the same environment
D. Both A & B

Answer - Click Here:
A

3. 500ml water is required to excrete 1g of ammonia …
A. Nitrogen
B. Helium
C. Hydrogen
D. Oxygen

Answer - Click Here:
A

4. The study of fossils is known as …
A. Paleontology
B. Social Biology
C. Environmental Biology
D. Historical Biology

Answer - Click Here:
A

5. What are all invertebrates, amphibians & reptiles?
A. Heterotherms
B. Poikilotherms
C. Homeotherms
D. None of these

Answer - Click Here:
B

6. For knowing the basis of inherited diseases, experiments on DNA molecules in chromosomes are conducted by …
A. Freshwater biologists
B. Social biologists
C. Molecular biologists
D. Microbiologists

Answer - Click Here:
C

7. Hagfishes(among the vertebrates) are isotonic with the surrounding …
A. River water
B. Sea’s water
C. Pond water
D. Lake water

Answer - Click Here:
B

8. Through which technique synthetic insulin from pork was formed?
A. Biotechnology
B. Parasitology
C. Social biological techniques
D. Both A & B

Answer - Click Here:
A

9. The animals that excrete ammonia are known as …
A. Uricotelic
B. Excretotelic
C. Ammonotelic
D. Ureotelic

Answer - Click Here:
C

10. How many are considered as bio elements out of 92 naturally occurring chemical elements?
A. 8
B. 16
C. 22
D. 19

Answer - Click Here:
B

11. The animals that excrete urea are known as:
A. Uricotelic
B. Excretotelic
C. Ammonotelic
D. Ureotelic

Answer - Click Here:
D

12. The stable form in which atoms of different elements combine with each other through ionic or covalent bonding to produce compounds called as …
A. Tissue
B. An organ
C. A molecule
D. Both B & C

Answer - Click Here:
C