General Surgery MCQs with Answers pdf for MBBS Doctors

General Surgery MCQs with Answers pdf for MBBS Doctors

General Surgery MCQs Questions and Answers is the set of MCQs of General Surgery. Let’s begin with SET 1.

SET 1: General Surgery MCQs

1: Cells are not tightly packed is called _____________.
A. Stomatal pores
B. Epidermis layer
C. Mesophyll layer
D. Endodermis
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

2: Gene for genetic disease cystic fibrosis is located on chromosome number. Select the correct number.
A. 42
B. 7
C. 21
D. 28
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

3: Thickest part in three layers of arteries, is called _______________.
A. Tunica media
B. Tunica intima
C. Tunica Externa
D. All the above
E. None of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
A

4: Aberavation of COPD is
A. Chronic Obesity Personal Decision
B. Cuticular Obstetric Pelvic Disease
C. Critical Obstructive Pituarity Disorder
D. Chronic Obstructive Pulmonary Disease
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
D

5: Structure of enzyme is called _____________.
A. Short branched chains
B. 2 dimensional coiled strands
C. 3 dimensional coiled strands
D. Long unbranched chains
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

6: In the amylose chain, glucose molecules are linked through. Select the correct option.
A. 2→4 bond
B. 1→3 bond
C. 1→4 bond
D. 2→2 bond
E.  All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

7: Joining of two monosaccharides take place this process is called ____________. Select the correct option.

A. Cellular respiration
B. Glyosidic bond
C. Condensation
D. Oxidation
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

8: Simplest sugars are also called ______________. Select the correct option.

A. Oligosaccharides
B. Disaccharides
C. Monosaccharides
D. Polysaccharides
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

9: Combination of glucose and fructose results is called ______________. Select the correct option.
A. Maltose
B. Sucrose
C. Galactose
D. Fructose
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

10: Amylose is formed by condensation between ________________. Select the correct option.
A. β-fructose molecules
B. α-glucose molecules
C. between α-glucose and β-fructose molecules
D. None of the above
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

SET 2: General Surgery MCQs

11: Cell theory proposes that all living cells arise from _______________. Select the correct option.
A. new cells
B. fossils
C. plant cells
D. pre-existing cells
E. All of these
F. Both A and B

”Answer

12: Diploid chromosome number is found in normal body cell whereas haploid is found in ______________. Select the correct option.
A. sensory cells
B. germ cells
C. brain cells
D. meristemetic cells
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

13: Chloroplast contain a green pigment are called ______________.
A. chromoplast
B. leaf
C. stem
D. chlorophyll
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
D

14: Aqueous ground soluble part of cytoplasm are also called ____________.
A. nucleus
B. cytosol
C. vacuole
D. mitochondria
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

15: Three main types of plastids are chloroplast, chromoplast and ____________. Select the is a correct statement .
A. chlorophyll
B. magneplasts
C. leukocytes
D. leucoplasts
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

16: First layer that is formed between primary walls of neighboring cells is also called _______________. Select the is a correct statement .
A. tertiary lamella
B. primary lamella
C. middle lamella
D. secondary lamella
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

17: Modification of proteins and lipids by converting them into glycoprotein and glycolipids are done by ___________. Select the is a correct statement
A. Golgi complex
B. DNA
C. mitochondria
D. all of the above
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

18: A definite shape given to cell is called _____________. Select the correct option.
A. nucleus
B. cell membrane
C. ribosome
D. cell wall
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
D

19: A darkly stained body within a nucleus without any prominent membranous boundary is called ______________. Select the correct option.

A. mitochondria
B. nucleolus
C. vacuole
D. ribosome
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

20: Cell theory was given after working independently is called____________. Select the correct statement.
A. Robert brown
B. Theodore
C. F. Sanger
D. Schneider
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
D

SET 3: General Surgery MCQs

21: Resolution of a human naked eye is called ___________.
A. 0.2mm
B. 2.0mm
C. 1.0mm
D. 3.0mm
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

22: Process of isolating various components of cell is also called _____________.
A. cell separation
B. cell division
C. cell fractionation
D. cell elimination
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

23: Process of engulfing solid particles in the form of vacuoles. Select the correct option.
A. phagocytosis
B. pinocytosis
C. endocytosis
D. exocytosis
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
A

24: Highly branched chains of glucose units result is called ___________.
A. cellulose
B. galactose
C. starch
D. glycogen
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
D

25: Prevention of heat is attributed is called ______________. Select the correct statement.
A. rate of heat gained
B. rate of digestion
C. rate of reaction
D. rate of heat production
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
D

26: Diabetic people need to _____________. Select the correct statement.

A. eliminate any physical activity
B. enhance any physical activity
C. increase in water intake
D. reduce water intake
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
D

27: Condensation of glucose molecules (C6H12O6) results is called _______________. Choose the correct option.
A. glucagon
B. starch
C. cellulose
D. glycogen
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
A

28: Rich sources of Vitamin B are called __________.
A. egg yolk
B. Liver
C. fresh liver oils
D. green leafy vegetables
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

29: Nutritional anemia is called ______________.
A. bone deformation
B. tiredness
C. swollen joints
D. tooth decay
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

30: Fats act called _______________.
A. a substance that restricts water loss
B. an insulating material
C. a constituent of protoplasm
D. none of these
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
E

SET 4: General Surgery MCQs

31: Minerals do not include in ______________. Select a suitable option.
A. iron
B. iodine
C. calcium
D. sodium
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

32: General feeling of irritability and tiredness may be due to lack of______________. Select the suitable option.

A. proteins
B. carbohydrates
C. fats
D. vitamins
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
D

33: Linkage of amino acids is also called________________. Select the suitable option.

A. reduction reaction
B. condensation reaction
C. oxidation reaction
D. hydrolysis reaction
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

34: C12H22O11 is general formula is called _____________.
A. trisaccharide
B. polysaccharides
C. monosaccharide
D. disaccharides
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

35: In ethanol (C2H5OH) emulsion test, resulting emulsion is called ____________. Correct option is .
A. sky blue color
B. cloudy white color
C. violet color
D. cranberry pink color
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

36: Structural component of hemoglobin is caleed _______________.
A. chorine
B. manganese
C. zinc
D. iron
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
D

37: Thyroxin is secreted from _____________. Select the suitable option.
A. muscles used for breathing
B. thiamine deficiency
C. theological inheritance
D. thyroid glands
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
D

38: Most of animal fats are called ____________.
A. monosaturated fats
B. saturated fats
C. unsaturated fats
D. monounsaturated fats
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

39: Symptoms of kwashiorkor include ______________.select the suitable option.
A. itching
B. cracked and scaly skin
C. loss of appetite
D. excess sweating
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

40: Stored energy found in most foods is called________________.
A. triphosphate
B. potential kinetic energy
C. potential physical energy
D. potential chemical energy
E. adrenosine All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
D

SET 5: General Surgery MCQs

41: An average polypeptide chain may contain up to _____________ .Select the suitable option.
A. 300 amino acids
B. 500 amino acids
C. 400 amino acids
D. more than 500 amino acids
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

42: Lack of dietary fiber causes _______________. Select the suitable option.
A. constipation
B. kwashiorkor
C. Rickets
D. dysentery
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
A

43: Fructose (C6H12O6) is very uncommon in ____________. Select the correct option.
A. ferns
B. animals
C. plants
D. herbs
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

44: Starch (C6H10O5)n is broken down to form glucose (C6H12O6) units when hydrolyzed by _____________. Select the suitable option.
A. salty base
B. alkaline base
C. acidic base
D. neutral base
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

45: All are characteristics of energy, . select the correct option.
A. energy is never lost
B. energy can not be created
C. energy can not be destroyed
D. energy can be converted from one form to the other
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
A

45: Bulk of undigested matter is made up of ____________. Which of the following is a correct option,
A. stearic acid
B. glycogen
C. cellulose
D. galactose
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

46: Muscles are mostly made up of. Select the correct option.
A. cellulose
B. proteins
C. starch
D. fiber
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

47: In Malaysia and Singapore, average daily energy requirements of boys compared to girls are ________________. Select the suitable option.
A. cannot be estimated
B. more for boys and lesser for girls
C. more for girls and lesser for boys
D. same for both gender
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

48: Amino acids are joined to form _____________. Select the correct option.
A. cytoplasm
B. proteins
C. lipids
D. unsaturated fats
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

49: Energy balance refers to the ____________. Which statement is correct.
A. equilibrium of the rate of reduction
B. equation of the rate of oxidation
C. amount of starch intake
D. equilibrium between energy intake and energy expenditures
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
D

50: Vegetables fats is called _____________. Select the correct option.
A. disaturated fats
B. saturated fats
C. unsaturated fats
D. monounsaturated fats
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]