AGRICULTURE BIOTECHNOLOGY MCQs Quizlet bank

1.  What is another name for trosposon?

a) co integrate gene

b) IS element

c) conservative gene

d) jumping gene

Answer - Click Here:
D

2. Which mixture is made when two immiscible liquids is shaken up?

a) emulsion

b) solute

c) colloid

d) suspension

Answer - Click Here:
A

3. Which gene is present on nucleus?

a) primase gene

b) generatic gene

c) restorer gene

d) none of these

Answer - Click Here:
C

4. Which technique is used to resist the disease in tissue culture?

a) anther culture

b) meristem culture

c) soma clonal culture

d) none of these

Answer - Click Here:
B

5. A comples community existing under same climate of plants and animals is ...

a) ecosystem

b) biome

c) environment

d) none of these

Answer - Click Here:
C

6. How a generative nucleus in male gametophyte divides?

a) meitotically

b) mitotically

c) fragmentation

d) none of these

Answer - Click Here:
B

7. Compositeae has a characteristic of …

a) rhizome

b) capitulum

c) graminase

d) umbelliferae

Answer - Click Here:
B

8. Hybrid is used for …

a) homozygous

b) heterozygous

c) monocotous

d) diannual

Answer - Click Here:
B

9. A process of successful establishment of vegetation in a new locality means …

a) Ecesis

b) Succession

c) Hydrophyly

d) Commensalisnt

Answer - Click Here:
A

10. A root that grow from any part of the plant other than radial is known as …

a) adventitious roots

b) tap root

c) tuberous root

d) fibrous root

Answer - Click Here:
A

11. In plants, albinism is associated with …

a) recessive lethal

b) epistasis

c) dominant lethal

d) duplication

Answer - Click Here:
A

12. DNA polymerase hepls 

a) RNA replication

b) DNA synthesis

c) protein synthesis 

d) DNA replication

Answer - Click Here:
D

biology repeated mcqs pdf book download

Add a Comment