Cardiology Interviews Questions Answers (MCQs ) for Cardiologist Test 

Cardiology Interviews Questions Answers (MCQs ) for Cardiologist Test

This page covers the MCQs type interviews questions and answers for cardiologist test. These MCQs are also available in the pdf form book.

1.In which Cardiomyopathy may be seen except.

A.Alkaptonuria
B.ataxia
C.Type II glycogen storage disease
D.Duchenne muscular dystrophy
E.none of these

Answer - Click Here:
A

2.Restrictive cardiomyopathy is used for which common cause.

A.Alcohol
B.Hemochromatosis
C.Amyloidosis
D.Sarcoidosis
E.none of these

Answer - Click Here:
C

3.which is the most preferable treatment for a basketball player of age 25 suddenly collapsed while undergoing an athletic event and died also the septum was hypertrophied at autopsy.

A.HOCM
B.Right ventricular conduction Abnormality
C.Epilepsy
D.Snakebite
E.none of these

Answer - Click Here:
A

4.which one is not true about Hypertrophic Obstructive Cardiomyopathy,

A. Bagonist are useful
B. Asymmetrical hypertrophy of the septum
C. Dynamic L.V. outflow obstruction
D. Condition improves on passive leg raising
E. none of these

Answer - Click Here:
A

6.which one is true about hypertrophic cardiomyopathy:

A.Systolic dysfunction
B.Concentric hypertrophy
C.Diastolic dysfunction
D.Double apical impulse
E.none of these

Answer - Click Here:
A

7.which of the following is used to decrease in the murmur of hypertrophic obstructive cardiomyopathy.

A.Supine position
B.Standing position
C.Valsalva maneuver
D.Amyl nitrate inhalation
E.none of these

Ans A

Answer - Click Here:
A

10.what should be seen when a patient aggravation of symptoms of angina gives nitrates
A.Aortic regurgitation
B.Mitral regurgitation
C. Single left coronary artery stenosis
D.Idiopathic hypertrophic subaortic stenosis
E.none of these

Answer - Click Here:
D

12. Double apex beat is seen in?

A.DCM
B.RCM
C.HOCM
D.All of the above
E.none of these

Answer - Click Here:
C

13.which of the following condition is used for Digoxin contradictions?

A.HOCM
B.Dilated cardiomyopathy
C.RHD with MS
D.All of the above
E.none of these

Answer - Click Here:
A

14.In HOCM which drug is not contraindicated?

A.Digoxin
B.Nitrates
C.Beta-blocker
D.Diuretics
E.none of these
Ans C

Answer - Click Here:
C

16.which is not true about Tako-Tsubo Cardiomyopathy

A.Male >> female
B.Normal coronary angiography
C.Hypokinesia
D.A beta-blocker used in the treatment
E.none of these

Answer - Click Here:
A

18. Myocarditis is seen in:

A.Diphtheria
B.Lyme disease
C.Chages disease
D.All of the above
E.none of these

Answer - Click Here:
D

19.pericarditis is caused by which one?

A.Hydralazine
B.ACEI
C.Thiazide
D.None of the above
E.none of these

Answer - Click Here:
A

20. In which condition Haemorrhagica pericarditis does not occurs?

A.Transmural myocardial infarction
B.Dissecting aneurysm of the aorta
C.Metastatic disease of the pericardium
D.Constrictive pericarditis
E.none of these

Answer - Click Here:
D

21. Which of the following is least likely to cause constrictive pericarditis?

A.Tuberculous pericardial effusion
B.Staphylococcal effusion
C.Post-cardiac surgery
D.Acute rheumatic fever
E.none of these

Answer - Click Here:
D

22.which is not true about chronic constrictive pericarditis?

A.Commonest
B.Kussmaul
C.Ascites is not in proportion to edema
D.Right Ventricular End Diastolic pressure is raised
E.none of these

Answer - Click Here:
A

23. All of the following are features of constrictive pericarditis except:

A.Ascites
B.Retractile apex
C.Pericardial knock
D.Acute Pulmonary Edema
E.none of these

Answer - Click Here:
D

24. Kussmaul sign is NOT seen in:

A.Restrictive cardiomyopathy
B.Constrictive pericarditis
C.Cardiac tamponade
D.R V infarct
E.none of these

Answer - Click Here:
C

25. Nephritic syndrome is seen in?

A.CP
B.RCM
C.RV infarct
D.Cardiac tamponade

Answer - Click Here:
A

27 what is not right about Regarding Fractional flow reserve?

A) Measurement of the fractional flow reserve provides a functional assessment of the stenosis.
B) The fractional flow reserve can be defined as the ratio of the pressure in the coronary artery distal to the stenosis divided by the pressure in the artery proximal to the stenosis at maximal vasodilation.
C) Fractional flow reserve is measured using a coronary pressure–sensor guidewire at rest and at maximal hyperemia following the injection of adenosine.
D) A fractional flow reserve of >0.75 indicates hemodynamically significant stenosis that would benefit from intervention

Answer - Click Here:
D

29)which is correct about 30 years old male, regarding ECHO finding?

A)Concentric left ventricular hypertrophy in a patient with systemic hypertension
B)It is an autosomal dominant condition in which the patient is at risk of ventricular arrhythmia, sudden cardiac death, heart failure
C)Benign lipomatous septal hypertrophy of the heart
D)Rhabdomyoma of the heart

Answer - Click Here:
B

31. A patient presents with a history of dyspnoea on exertion, his pressure tracing during simultaneously recording of cardiac and aortic pressure is given below so what is your diagnosis?

A) Aortic stenosis
B) Aortic stenosis with aortic regurgitation
C) HOCM
D) Coarctation of aorta

Answer - Click Here:
A

32. where Brockenbrough-Braunwald sign located?
A) Aortic stenosis
B) HOCM
C) Pulmonary stenosis
D) Mitral stenosis

Answer - Click Here:
B

33. which is not true about intracardiac shunt determination during a cardiac catheterization?

A) Intracardiac shunt should be suspected when there is unexplained arterial saturation or desaturation of oxygen saturation of venous blood
B) A “step-up” in oxygen content indicates the presence of a right-to-left shunt while a “step down” indicates a left-to-right shunt
C) The shunt is localized by detecting a difference in oxygen saturation levels of 5–7% between adjacent cardiac chambers
D) The severity of the shunt is determined by the ratio of systemic blood flow (Qp) to the pulmonary blood flow

Answer - Click Here:
B

34. All of the following are true about High-risk SPECT MPI findings except?

A) Severe resting or poststress LV systolic dysfunction
B) Large or multiple stress-induced defects
C) Large fixed defect with LV dilation
D) Decreased 201Tl lung uptake

Answer - Click Here:
D
Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]