Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Botany MCQs

Table of Contents

Botany MCQs

1. From the Krebs cycle, NADH is equal to:
A. 7 ATP
B. 5 ATP
C. 3 ATP
D. 9 ATP

Answer - Click Here:
C

2. What is a nucleoside?
A. Pyramidine + purine + phosphate
B. Purine + sugar + phosphate
C. purine/pyramidine + phosphate
D. purine/pyramidine + sugar

Answer - Click Here:
D

3. The final c acceptor in mitochondrial electron transport chains is:
A. NAD+
B. FAD
C. H2O
D. None of these

Answer - Click Here:
D

4. ________ includes feather stigma in it:
A. Wheat
B. Poppy
C. Pea
D. Hibiscus

Answer - Click Here:
A

5. Water movement from cell to cell through plasmadesmata is:
A. Facilitated
B. Apoplastic
C. Transmembrane
D. Symplastic

Answer - Click Here:
B

6. What is the process of water exudation through hydathodes called:
A. Evaporation
B. Bleeding
C. Guttation
D. Transpiration

Answer - Click Here:
C

7. The CO2 fixation mechanism in maize plant is known as:
A. CAM pathway
B. C3 – C4 intermediate
C. C3 pathway
D. C4 pathway

Answer - Click Here:
D

8. In which family, basal placentation is found?
A. Fabaceae
B. Asteraceae
C. Malvaceae
D. Solanaceae

Answer - Click Here:
B

9. What are the salt-loving plants called:
A. Xerophytes
B. Mesophytes
C. Glycophytes
D. Halophytes

Answer - Click Here:
D

10. Where are the insectivorous plants grow:
A. Carbohydrate-rich soil
B. Potassium deficient soil
C. Nitrogen deficient soil
D. Nitrogen-rich soil

Answer - Click Here:
C

11. The water potential of the system _________ with the addition of the solution to a liquid system:
A. Decreases
B. Increases
C. Remains variable
D. Remains stable

Answer - Click Here:
A

12. What does benthos mean in a pond ecosystem?
A. All phytoplankton’s
B. Primary consumes in the bottom of a pond
C. Large fishes eating small ones
D. Zooplanktons on a water surface

Answer - Click Here:
B

 

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *