Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

General Ecology MCQs

Table of Contents

General Ecology MCQs

1. A single bacterium in the soil interacts with.

A. The water
B. Air
C. Particles of soil around it
D. All of the above
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

2. The organism that depends on plants for food and energy is called as.

A. Consumer
B. Decomposer
C. Carnivorous
D. Insectivorous
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

3. Terrestrial biomes have a rapid exchange of.

A. Carbon dioxide
B. Oxygen
C. Water
D. All of the above
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

4. The net amount of energy that is fixed by plants is called.

A. Gross primary production
B. Net energy
C. Net production
D. Gross usage
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

5. The following is an example of Terrestrial Biome.

A. Tropical rainforest
B. Rivers
C. Streams
D. All of the above
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

6. Which of the following is the example of primary producers in the ecosystem?

A. Animal
B. Plants
C. Fungi
D. Arthropods
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

7. Energy _____ in an Ecosystem.

A. Is released
B. Is absorbed
C. Flows
D. All of the above
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

8. Movement of matter through the ecosystem is called.

A. Biogeochemical cycle
B. Chemical cycle
C. Biological cycle
D. Geothermal cycle
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

9. Which of the following is the smallest unit of Ecosystem?

A. Ionosphere
B. Lithosphere
C. Biosphere
D. Mesosphere
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

10. Movement of matter through the ecosystem is called.

A. Biological cycle
B. Chemical cycle
C. Biogeochemical cycle
D. Geothermal cycle
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

11. The Biosphere consists of the following.

A. Lakes
B. Soils
C. Solid sediments
D. All of the above
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

12. Communities along with their physical environments are known as.

A. Ecology
B. Ecosystem
C. Population
D. Species
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *