Zoology Multiple Choice Questions

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on September 12th, 2020

Zoology Multiple Choice Questions

1. Scapula is the bone of _________:
A. Pectoral girdle
B. Vertebral column
C. Skull
D. Pelvic girdle

Answer - Click Here:
A

2. What is the study of growing old is called?
A. Generology
B. Geneology
C. Gynaecology
D. Gerontology

Answer - Click Here:
D

3. In vertebrates, all the digestive are formed by:
A. Mesoderm only
B. Ectoderm only
C. Endoderm only
D. None of these

Answer - Click Here:
C

4. _________ is the study of the interaction of antibodies and antigens in the blood:
A. Hematology
B. Serology
C. Cryobiology
D. Angiology

Answer - Click Here:
B

5. ________ has ammonia as a chief excretory product in it:
A. Fish
B. Mammals
C. Turtles
D. Reptiles

Answer - Click Here:
A

6. What is the study of nests of birds is called?
A. Ichnology
B. Myrmecology
C. Craniology
D. Nidology

Answer - Click Here:
D

7. When does life originate?
A. Cenozoic era
B. Proterozoic era
C. Pre-cambrian period
D. Mesozoic era

Answer - Click Here:
C

8. What is the term for science for the genetical improvement of the human race?
A. Genetics
B. Genecology
C. Euthenics
D. Eugenics

Answer - Click Here:
D

9. Pancreas secrete ________:
A. Only hormones
B. Only enzymes
C. Pepsin
D. None of these

Answer - Click Here:
D

10. What is the study of the liver is known as?
A. Hepatology
B. Hematology
C. Herpetology
D. Horology

Answer - Click Here:
A

11. Louis Pasture is famous for which theory?
A. Germplasm theory
B. The germ theory of disease
C. Cell theory
D. Mutation theory

Answer - Click Here:
B

12. What is science for the study of human beings?
A. Aphidology
B. Anthropopathy
C. Anthroposophy
D. Anthropology

Answer - Click Here:
D

biology repeated mcqs pdf book download

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.