Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ECOLOGY MCQS

Table of Contents

ECOLOGY MCQs

1. Ecology deals with the

a) environment

b) living things

c) relationship between ling and non-living components

d) none of these

Answer - Click Here:
C

2. The energy pyramid in an ecosystem is …

a) always inverted

b) may be inverted

c) always upright

d) none of these

Answer - Click Here:
A

3. Aquatic ecosystem upper layer contains …

a) benthos

b) nekton and benthos

c) plankton and nekton

d) plankton

Answer - Click Here:
D

4. The natural place where the communities or organisms is …

a) habitat

b) niche

c) biome

d) none of these

Answer - Click Here:
A

5. Induction of flowers by cold treatment is effective in …

a) hot countries

b) tropical countries

c) cold countries

d) none of these

Answer - Click Here:
C

6. A mutual association beneficial for both the partner is …

a) mutualism/ symbosis

b) commensalism

c) amenasalism

d) none of these

Answer - Click Here:
A

7. Which wil not promote co-evolution?

a) mutualism

b) amensalism

c) commensalism

d) asymbiosis

Answer - Click Here:
C

8. Rooted submerged plants are known as …

a) lemna

b) hydrilla

c) typha

d) nymphea

Answer - Click Here:
B

9. Which one is an example of ambitious plants?

a ) leticels

b ) hydrilla

c) wollfia

d) polygonum

Answer - Click Here:
D

10. Marshy plants are known as …

a) hydrophytes

b) lemphocytes

c) helophytes

d) mesophytes

Answer - Click Here:
C

11. Deforestation will cause …

a) heavy rainfall

b) less rainfall

c) no rainfall

d) none of these

Answer - Click Here:
C

12. The main source of energy in the ecosystem is …

a) ATP

b) DNA

c) RDNA

d) sunlight

Answer - Click Here:
D

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *