Molecular Biology  MCQs

Last modified on September 12th, 2020 Download This Tutorial in PDF

Molecular Biology  MCQs

1. Which of the following does not contain introns?

a) processed DNA

b) RNA

c) primary RNA transcript

d) processed DNA & RNA

Answer - Click Here:
C

2. At the end of the translation process we get?

a) amino acids

b) polypeptides

c) lipids

d) carbohydrates

Answer - Click Here:
B

3. Ozone depletion can be prevented by …

a) decrease the usage of CFC products

b) fossil fuels are used in factories

c) use of scrubbers

d) none of these

Answer - Click Here:
A

4. First DNA glycosylase is …

a) uracil DNA glycosylase

b) thymine DNA glycosylase

c) adenine DNA glycosylase

d) none of these

Answer - Click Here:
A

5. Which of the following is required for DNA replication?

a) primase

b) helicase

c) DNA polymerase

d) all of these

Answer - Click Here:
D

6. What is used to bind GTP?

a) oncogene R

b) oncogene D

c) oncogene

d) none of these

Answer - Click Here:
A

7. How many RNA polymarses are there in the bacterial system?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer - Click Here:
C

8. All viruses consisted of ….

a) nucleic acid and protein coat

b) DNA & RNA coat

c) DNA protein coat

d) none of these

Answer - Click Here:
A

9. For polypeptide chain formation it’s genetic information is carried out   by _____  to the ribosome?

a) tRNA

b) mRNA

c) rRNA

d) none of these

Answer - Click Here:
B

10. Which  of the following has single subunit?

a) bacillus subtilis polymerase

b)  E.coli

c) T7 RNA polymerase

d) all of these

Answer - Click Here:
C

11. Which one is the negative regulator of trp operon?

a) lactose

b) allolactose

c) C-AMP

d) tryphotophan

Answer - Click Here:
D

12. E.coli RNA polymerase conisits of _____ subunits?

a) 1

b) 4

c) 5

d) 3

Answer - Click Here:
C

biology repeated mcqs pdf book download

Subscribe for Friendship

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)