Biology Important MCQs

Biology Important MCQs

1. In how many directions the Ball & Socket joints allow the movement?

(a) Four directions

(b) One directions

(c) Two directions

(d) Several directions

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
d

2. The combination of Ribosomes + m-RNA is called as ……

(a) Polosome

(b) Pylosome

(c) Polysome

(d) B and C

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
c

3. Which of the following is surrounded in each myosin filament by actin filaments?

(a) Six

(b) Twelve

(c) Nine

(d)Three

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
a

4. Which of the following is absent in mitochondria?

(a) Ribosomes

(b) Thylakoids

(c) Co-enzymes

(d) Enzymes

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
b

5. Which of the following is attached bone to bone?

(a) Nerve

(b) Sinew

(c) Tendon

(d) Ligament

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
d

6. Which of the following Chlorophyll molecule contrains as central metal ion?

(a) Zn+²

(b) Fe+²

(c) Mg+²

(d) Cu+²

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
c

7. Which of the following helps the Paramecium to move?

(a) Flagella

(b) Gliding

(c) Pseudopodia

(d) Cilia

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
d

8. What is the maturing face of Golgi apparatus?

(a) Concave

(b) Spherial

(c) Convex

(d) Bioconcave

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
a

9. Which of the following disease is caused by low calcium level in the blood?

(a) Titanic

(b) Muscle-fatigue

(c) Tetany

(d) Cramp

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
c

10. What is the number of nuclear pores in Red Blood Cells?

(a) 10,000

(b) 30,000

(c) 3-4

(d) 1-3

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
c

11. Where the diameter of Cilia varies from?

(a) 0.1 to 0.5μ

(b) 0.5 to 0.15μ

(c) 0.1 to 0.7μ

(d) 0.3 to 0.8μ

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
a

12. Which of the following relate the red color to Rose petals?

(a) Leukoplast

(b) Chlorophyll

(c) Chloroplast

(d) Chromoplast

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
d