Zoology MCQs Solved Questions Answers CSS

Zoology MCQs Solved Questions Answers CSS

Zoology MCQs Solved Questions Answers CSS is the set of frequently asked Multiple Choice questions and these MCQs are asked in different test in the past in different test. Here, we are presenting those MCQs in a different style. Let’s begin with Set 1.

SET 1: Zoology MCQs for PPSC FPSC KPPSC SPSC

(1) Insects are characterized by:

A. 3 pairs of legs
B. Two pairs of antennae
C. Wings on body
D. Large-sized eggs
E. None of these

Answer - Click Here:
A

(2) metamorically Body is segmented in:

A. Porifera
B. Annelida
C. Coelentrata
D. None of these

Answer - Click Here:
B

(3) which one is totally aquatic arthropod?
A. Crustaceans
B. Insects
C. Millipedes
D. None of these

Answer - Click Here:
D

(4) Dorsal tubular nerve cord is a feature of:

A. Some chordates
B. Some nonchordates
C. All nonchordates
D. All chordates
E. None of these

Answer - Click Here:
D

(5) characteristic of Opposable thumbs are:

A. Lagomorpha
B. Primates
C. Edentata
D. None of these

Answer - Click Here:
B

(6) Differences in the reptiles lies and scales of fishes in their being:

A. Endodermal and dry
B. Epidermal and dry
C. Epidermal and wet
D. Endodermal and wet
E. None of these

Answer - Click Here:
B

(7) which one carries oxygenated blood?

A. Renal veins
B. Pulmonary veins
C. Pulmonary artery
D. Hepatic portal veins
E. None of these

Answer - Click Here:
B

(8) The bone of scapula is?

A. Skull
B. Pelvic girdle
C. Pectoral girdle
D. Vertebral column
E. None of these

Answer - Click Here:
C

(9)___________ is the digestive formed in vertebrates.

A. Ectoderm only
B. Endoderm only
C. Mesoderm only
D. None of these

Answer - Click Here:
B

(10) chief excretory product of ammonia is

A. Reptiles
B. Turtles
C. Mammals
D. Fish
E. None of these

Answer - Click Here:
D

SET 2: Zoology MCQs for CSS Test

(11) Origination of life during.

A. Pre-cambrian period
B. Mesozoic era
C. Coenozoic era.
D. Proterozoic era
E. None of these

Answer - Click Here:
A

(12) which one is Pancreas secrete:

A. Pepsin
B. Only hormones
C. Only enzymes
D. Both (a) and (b)
E. None of these

Answer - Click Here:
E

(13) Louis Pasture is known as:

A. The germ theory of disease
B. Germplasm theory
C. Mutation theory
D. Cell theory
E. None of these

Answer - Click Here:
A

(14) which particle is used for Life origination:

A. In air
B. On land
C. In water
D. In all (a), (b) and (c)
E. None of these

Answer - Click Here:
C

(15) which term is used for a Virus ?

A. Unicellular
B. Acellular
C. Multicellular
D. Free-living
E. None of these

Answer - Click Here:
E

(16) Wings of bats and insects are examples of:

A. Homologous organs
B. Analogous organs
C. Both (a) and (b)
D. Vestigial organs
E. None of these

Answer - Click Here:
B

(17) Archeopteryx is an interconnection between:

A. Amphibians and reptiles
B. Reptiles and birds
C. Birds and mammals
D. Amphibians and birds
E. None of these

Answer - Click Here:
B

(18) The theory of Lamarck’s theory of evolution is based on.

A. Effect of environment
B. Use and disuse of body parts
C. Inheritance of Acquired characters
D. All of these
E. None of these

Answer - Click Here:
D

(19) Digested food is absorbed mainly in :

A. Colon
B. Small intestine
C. Large intestine
D. Stomach
E. None of these

Answer - Click Here:
D

(20) A renal portal system is found inside :

A. Man
B. Horse
C. Rabbit
D. Frog
E. None of these

Answer - Click Here:
D

SET 2: Zoology MCQs for CSS Test

(21) Tangoreceptors respond to:

A. Heat
B. Smell
C. Chemicals
D. Touch
E. None of these

Answer - Click Here:
D

(22) The third ventricle is found in:

A. Brain of Rabbit
B. Heart of Rabbit
C. Kidney of Frog
D. Heart of Frog
E. None of these

Answer - Click Here:
A

(23) Blood from glomerulus returns by:

A. Afferent renal arteriole
B. Efferent renal arteriole
C. Both of these
D. Renal vein
E. None of these

Answer - Click Here:
B

(24) Vital Physiological and Vital morphological units of Mammalian Kidney are:

A. Ureters
B. Seminiferous tubules
C. Uriniferous tubules
D. All of these
E. None of these

Answer - Click Here:
C

(25) Which one is the secretes Oxytocin:

A. Adrenals
B. Pituitary
C. Thyroid
D. Ovaries
E. None of these

Answer - Click Here:
B

(26) which is the largest cell found in the animals are :

A. Nerve cells
B. Egg cells
C. Kidney cells
D, Liver cells
E. None of these

Answer - Click Here:
A

(27) what is the function of centromere?

A. Initiate cell division
B. Inhibit cell division
C. Provide a site for cell division
D. Do all of these
E. None of these

Answer - Click Here:
C

(28) which of the following has extranuclear DNA:

A. Mitochondria
B. Lysosomes
C. Golgi complex
D. All of these
E. None of these

Answer - Click Here:
A

(29) Who gave laws of Dominance and segregation?
A. Mendel
B. Morgan
C. Darwin
D. Muller
E. None of these

Answer - Click Here:
A

(30) Adrenal glands are found in assosiation with:

A. Testes
B. Spleen
C. Liver
D. Ovaries
E. None of these

Answer - Click Here:
E

SET 3: Zoology MCQs for MCAT GRE

(31) AMOEBA mode in nutrition is

A. Holozoic
B. Saprozoic
C. Saprophytic
D. None of these
E.both a&b

Answer - Click Here:
A

(32) The coelom in PLATYHELMINTHYES is:

A. Pseudocoele
B. Haemocoele
C. Metacoele
D. None of these
E.both a&b

Answer - Click Here:
A

(33) EXCRETORY organs in earthworms are:

A. Nephron
B. Flame cells
C. Malpighian Tubules
D. Nephridia
E. None of these

Answer - Click Here:
D

(34) Foot organ is used as locomotion in which animals?

A. Freshwater mussel
B. Octopus
C. Sepia
D.None of these
E.both a&b

Answer - Click Here:
A

(35) select the DIPLOBLASTIC animals group?
A. Platyhelminthes
B. Echinodermata
C. Coelenterata
D. None of these

Answer - Click Here:
C

(36) Which of the following has the maximum of deoxygenated and oxygenated blood in the ventricle of its heart?

A. Fish
B. Frog
C. Crocodile
D. None of these
E.both a&b

Answer - Click Here:
B

(37) Reptiles are defined as :

A. Oviparous
B. Viviparous
C. Ovo-viviparous
D. None of these
E.both a&b

Answer - Click Here:
A

(38) The formation of urea takes place in.

A. Kidneys
B. Spleen
C. Liver
D. None of these
E. both a&b

Answer - Click Here:
C

(39) In which Vertebrate’s placenta is formed during the development of the fetus.

A. Reptiles
B. Aves
C. Mammals
D. None of these
E.both a&b

Answer - Click Here:
C

(40) Lymph relates with:

A. Plasma
B. Interstitial fluid
C. Blood
D. None of these
E. both a&b

Answer - Click Here:
A

SET 4: Zoology MCQs for NTS Gat Subject

(41) taking milk products and get ill as lack of.

A. Bacteria in their intestines
B. Rennin
C. both a&b
D. Lactase
E. None of these

Answer - Click Here:
D

(42) Which substance cause to move across membranes without the expenditure of cellular energy?

A. Active transport
B. Endocytosis
C. Diffusion
D. None of these
E. both a&b

Answer - Click Here:
C

(43) In muscles, Respiratory pigment called

A. Hemoglobin
B. Myoglobin
C. Haemocyanins
D. both a&b
E. None of these

Answer - Click Here:
B

(44) Which one is not a viral disease?

A. Tetanus
B. Small-pox
C. Cow-pox
D.both a&b
E. None of these

ans =A

Answer - Click Here:
A

(45) Animals get Carbohydrates from:

A. Sucrose
B. Glycogen
C. Starch
D. both a&b
E. None of these

Answer - Click Here:
C

(46) Internal extensions of Mesosomes are:

A. Cell Wall
B. Chromatin body
C. Cell Membrane
D. None of these
E.both a&b

Answer - Click Here:
C

(47) Each nucleotide of Sugar the DNA is:

A. Deoxyglucose
B. Deoxyribose
C. Glucose
D. both a&b
E. None of these

Answer - Click Here:
B

(48) Species is the basic unit of:

A. Genetics
B. Zoology
C. Ecology
D. Universe
E. None of these

Answer - Click Here:
E

(49) False statement about AIDS

A. HIV
B. HAV
C. T-lymphocytes
D. both c&d
E.None of these

Answer - Click Here:
B

(50) select the best statement about plastids.

A. They contain DNA and ribosomes
B. They are the powerhouse of the cell
C. They are found in all organisms
D. both a&b
E. None of these

Answer - Click Here:
E

SET 5: Zoology MCQs Solved Questions Answers

(51) Which one is not found in all bacterial cells?

A. A nucleoid
B. Capsule
C. Cell membrane
D. both a&b
E. None of these

Answer - Click Here:
C

(52) virion means.

A. Viral protein
B. Viral gene
C. Virus
D. both a&b
E. None of these

Answer - Click Here:
C

(53) Study of fossils and evolution relationshipin terms of life on earth

A. Fossilization
B. Paleontology
C. Palaeozoology
D. None of these
E. both a&b

Answer - Click Here:
B

(54) Animal tissue used to connect and support purpose.

A. Muscle
B. Connective
C. Nerve
D. both a&b
E. None of these

Answer - Click Here:
B

(55) Interstitial fluid closely relates to:

A. Rainwater
B. Seawater
C. Lake water
D. Pond water
E. None of these

Answer - Click Here:
E

(56) when the amount of lactic acid increasing it lacks off.

A. CO2
B. Oxygen
C. Energy
D. both a&b
E. None of these

Answer - Click Here:
B

(57) what should be increased when more protein is taken then the required need .

A. Hormones
B. Lactic acid
C. Urea
D. both a&b
E. None of these

Answer - Click Here:
B

(58) In which continent the population increases rapidily.

A. Asia
B. Europe
C. North America
D. None of these
E. both a&b

Answer - Click Here:
A

(59) Glands are formed by the tissues of.

A. Connective
B. Epithelial
C. Muscle
D. both a&b
E. None of these

Answer - Click Here:
B

(60) In amino acid, linkage carbon combines with nitrogen to form.

A. Ester bonds
B. Peptide bonds
C Ionic bonds
D. None of these
E.both a&b

Answer - Click Here:
B

(61) Contractile vacuole in Protozoa is basically relateable with:

A. Excretion
B. Respiration
C. Osmoregulation
D. None of these
E. both a&b

Answer - Click Here:
C

(62) Gammules are produced in:

A. Porifera
B. Arthropoda
C. both a&b
D. None of these

Answer - Click Here:
A

(63) Reptiles originate from Scales of :

A. Ectoderm
B. Mesoderm
C. both a&b
D. None of these

Answer - Click Here:
A

(64) The Chordates are dissected from:

A. Dorsal side
B. Lateral side
C. Ventral side
D. Both (a) and (b)
E. None of these

Answer - Click Here:
C

(65) Open type of blood vascular system is present in:

A. Molluses
B. Chordates
C. both a&b
D. None of these

Answer - Click Here:
B

(66) A number of Neck Vertebrae of frogs:

A. Seven
B. Nine
C. Four
D. Zero
E. None of these

Answer - Click Here:
B

(67) Insects do not be adapted to the environment:

A. Aquatic
B. Freshwater
C. both a&b
D. None of these

Answer - Click Here:
A

(68) The true jaw is not present in:

A. Agnatha
B. Boney Fish
C. both a&b
D. None of these

Answer - Click Here:
A

(69) Sea Horse is included in:

A. Pisces
B. Mammals
C. Insects
D. both a&b
E. None of these

Answer - Click Here:
A

(70) A housefly has the following number of legs:

A. Four
B. Eight
C. both a&b
D. None of these

Answer - Click Here:
A

(71) The general division of the chromosomes takes place in:

A. Prophase
B. Metaphase
C. Anaphase
D. both a&b
E. None of these

Answer - Click Here:
C

(72) The protein synthesis occurs in:

A. Ribosomes
B. Endoplasmic reticulum
C. Mitochondria
D. both a&b
E. None of these

Answer - Click Here:
A

(73) Blood antigens are located in:

A. Blood serum
B. RBC’s
C. WBC’s
D. both a&b
E. None of these

Answer - Click Here:
B

(74) location of sex-linked genes in

A. X-chromosome only
B. Y-chromosome only
C. Both X and Y-chromosomes
D. both a&b
E. None of these

Answer - Click Here:
A

(75) transcription phenomenon is associated with .

A. Synthesis of new DNA
B. Formation of mRNA and DNA
C. both a&b
D. None of these

Answer - Click Here:
D

(76) Gene occurs in Segregation of alleles:

A. Heterozygous individual
B. Homozygous individual
C. Diploid individual
D. All of the above
E. None of these

Answer - Click Here:
C

(77) Pepsin is an enzyme responsible for breaking:

A. Proteins
B. Lipids
C. both a&d
D. None of these

Answer - Click Here:
A

(78) The pacemaker is located in:

A.Liver
B. Brain
C. Heart
D. both a&b
E. None of these

Answer - Click Here:
C

(79)Produced in the making of Follicle-stimulating hormones :

A. Pituitary
B. Thyroid
C. Ovaries
D. Kidney
E. None of these

Answer - Click Here:
A

(80) The strongly association of genetic dominance is.

A. Personality dominance
B. Population distribution
C. Adaptive value
D. None of these
E. both a&b

Answer - Click Here:
B

(81) The physical exchange between chromosomes is the crossing over of.

A. Homologous
B. Non-Homologous
C. Both (a) and (b)
D. None of these

Answer - Click Here:
A

(82) XXY individual in man is refer to which sect:

A. female
B. male
C. Inter sex
D. None of these
E. both a&b

Answer - Click Here:
B

(83)Organic compound of amino acids behaves like :

A. Acid
B. Base
C. Both (a) and (b)
D. None of these

Answer - Click Here:
C

(84) Which of the following is the first living organism on the surface of earth:

A. Protozoan
B. Algae
C. Virus
D. None of these

Answer - Click Here:
D

(85) In the history of organisms which represents ontogeny part.

A. Revolutionary
B. Embryonic
C. Both (a) and (b)
D. None of these

Answer - Click Here:
B

(86) The similar structure of the nuclear membrane is

A. Cell membrane
B. Mitochondrion
C. Endoplasmic reticulum
D. All of these
E.none of these

Answer - Click Here:
D

(87) The movement of osmosis through a membrane of solutes.

A. Permeable
B. Semi-permeable
C. Both (a) and (b)
D. None of these
E. all of these

Answer - Click Here:
B

(88) where the RBC’s deflate in the condition of sickle cell anemia.

A. Under Oxygen
B. Absence of Oxygen
C. Both (a) and (b)
D. None of these
E. all of these

Answer - Click Here:
B

(89) In the ecosystem, a pond is an example of

A. Complete
B. Incomplete
C. Almost complete
D. None of these
E. both a&b

Answer - Click Here:
A

(90) protected by calcareous shell developing from the mantle layer Despite of the structural diversities they are characterized by having a soft body.

A. Corals
B. Foraminiferous
C. Molluses
D. None of these
E. both a&b

Answer - Click Here:
C

(91) Exclusively Marinemembers of phylum are

A. Porifera
B. Coelenterata
C. Echino-dermata
D. None of these
E.both a&b

Answer - Click Here:
C

(92) In Arachnids how many are paired legs?

A. 2 pairs
B. 3 pairs
C. 4 pairs
D. None of these
E.both a&b

Answer - Click Here:
C

(93) Absence of true coelom is in.

A. Platyhelminthes
B. Mollusca
C. Insects
D. None of these
E. all of these

Answer - Click Here:
A

(94)Where is a single aperture is located?

A. Nematoda
B. Criteria
C. Annelida
D. None of these
E. All of these

Answer - Click Here:
B

(95) which of the following represents Enterocoelous phylum.
A. Annelida
B. Mollusca
C. both a&b
D. None of these
E. Echinodermata

Answer - Click Here:
E

(96)which one is a Parasitic group.

A. Ciliata
B. Mastigophoran
C. Rhizopoda
D. Sporozoa
E. None of these

Answer - Click Here:
D

(97) Mostly species of Animal Kingdom belong to which Class:

A. Acazina
B. Hexapoda
C. Crustacea
D. None of these
E. all of these

Answer - Click Here:
B

(98) serially homologous of insects in mouthparts are.

A. Claspers
B. Sting apparatus
C. Cerci
D. Legs
E. None of these

Answer - Click Here:
D

(99) which are diploblastic in nature lie in which group of animals?

A. Platy helminths
B. Coelenterata
C. Porifera
D. None of these
E. all of these

Answer - Click Here:
B

100) When the larva becomes sexually mature.

A. Retrogressive Metamorphosis
B. Neoteny
C. Both ‘a’ and ‘b’
D. None of these
E. all of these

Answer - Click Here:
B

(101)How many numbers of chambers in the heart of an amphibian.

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
E. None of these

Answer - Click Here:
B

(102) The state in which the birth of a young is in less developed condition.

A. Monotremes
B. Marsupials
C. Placentals
D. None of these
E. all of these

Answer - Click Here:
B

(103) Which are the product of Limbs of Sea Cows and Sea Lions:

A. Convergent Evolution
B. Divergent Evolution
C. Parallel Evolution
D. None of these
E. both a&b

Answer - Click Here:
A

(104) which of the following animal’s teeth are reduced to molars without enamel or no teeth are present.

A. Moles
B. Bats
C. Sloths
D. None of these
E.both a&b

Answer - Click Here:
C

(105) Only hind limbs are lost in:

A. Snakes
B. Whales
C. Bats
D. None of these
E. all of these

Answer - Click Here:
B

(106) which snake is non-poisonous?

A. Krait
B. Python
C. Viper
D. None of these
E. both a&b

Answer - Click Here:
B

(107) Which one is not from the Phylum Chordata.

A. Urochordata
B. Hemichordata
C. Cephalochordata
D. None of these
E. all of these

Answer - Click Here:
B

(108) which one is the earliest known species of birds:

A. Archaeopteryx
B. Hesperornis
C. Ichthyornis
D. None of these
E.all of these

Answer - Click Here:
A

(109) which living objects have a muscular diaphragm helps to move air into and out of the lungs in:

A. Amphibians
B. Reptilians
C. Avians
D. Mammalians
E. None of these

Answer - Click Here:
D
Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]