Gastroenterology MCQs – Interviews Questions Answers

Gastroenterology MCQs – Interviews Questions Answers

1. Peak and basal acid output are most essential in the diagnosis of:
A. Gastric ulcer
B. Duodenal ulcer
C. Gastrinoma
D. Rickets
E. Gastric carcinoma
F. None of These

Answer - Click Here:
C

2. Gastric atony occurs in _________.
A. Diabetes mellitus
B. Marfan’s syndrome
C. Motor neuron disease
D. Diabetes insipidus
E. Friedreich’s ataxia
F. None of These
Answer - Click Here:
A

3. Gastric surgery is followed by ______.
A. Gastric cancer
B. Pulmonary tuberculosis
C. Weight loss
D. Osteomalacia
E. Gallstones
F. All of These
G. None of These
Answer - Click Here:
F

4. _______ is the best duration of treatment to ensure 90% duodenal ulcer healing, with H2 receptor antagonist.
A. 8 weeks
B. 1 week
C. 4 weeks
D. 2 weeks
E. 1 year
F. None of These
Answer - Click Here:
A

5. Which of the following is an effective ulcer treatment which works without any action on gastric acid secretion?
A. Lactitol
B. Aluminium hydroxide
C. Lactulose
D. Magnesium trisilicate
E. Sucralfate
F. None of These
Answer - Click Here:
E

6. Symptoms of antacid therapy relieves _________.

A. By complete neutralization of gastric acid
B. Rapidly
C. By protecting the mucosa from acid
D. By eradicating Helicobacter pylori
E. Indefinitely
F. None of These

Answer - Click Here:
B

7. Which of these is used to judge the success of peptic ulcer surgery?
A. Gastric pH monitoring
B. Pre- and post-operative pentagastrin test meals
C. Sham feeding
D. Insulin test meal
E. Symptoms
F. All of These
G. None of These
Answer - Click Here:
F

8. Which of these statements are true about helicobacter pylori bacteria?
A. Are related with peptic ulcer relapse
B. Can be basically identified in the endoscopy room by their urease activity
C. Adhere to the gastric mucosa in an alkaline layer
D. Are never seen in healthy people.
E. Live in gastric acid
F. A, B&C
G. None of These
Answer - Click Here:
F

9. Sometimes the stomach is involved in _________.
A. Alactasia
B. Barrett’s oesophagus
C. Coeliac disease
D. Crohn’s disease
E. Lymphoma
F. Both D&E
G. None of These
Answer - Click Here:
F

10. ________ is used to measure Body Mass Index(BMI).
A.Weight3 / height
B. Weight / height2
C. Weight2 / height2
D. Weight2 / height
E. Weight / height
F. None of These

Answer - Click Here:
B

11. Mouth ulcers are more common in:
A. Solitary ulcer of rectum
B. Diverticular disease
C. Coeliac disease
D. Crohn’s disease
E. Ulcerative colitis
F. None of These
G. C, D&E
Answer - Click Here:
G

12. In _______, oral thrush is frequent finding.
A. HIV infection
B. Diabetes mellitus
C. Antibiotic therapy
D. Multiple sclerosis
E. Oral contraceptive use
F. A, B&C
G. None of These
Answer - Click Here:
F

13. Dental caries means the likelihood of an increase in _______.
A. Peptic ulcer
B. Gout
C. Dysphagia
D. Alcoholism
E. Subacute bacterial endocarditis
F. None of These
G. C, D&E
Answer - Click Here:
G

14. Enlarged tongue occurs in ______.
A. Coprolalia
B. Duodenal ulcer
C. Hypothyroidism
D. Trisomy 21
E. XIIth nerve palsy
F. Both C&D
G. None of These
Answer - Click Here:
F

15. Prostaglandin analogues heals peptic ulcers but it causes _________.
A. Have an unusually high relapse rate
B. Are slow to take effect
C. Have some action on gastric acid
D. Are unlikely to be drugs of first choice
E. Cause diarrhoea
F. None of These
G. C, D&E
Answer - Click Here:
G

16. Symptoms of Chagas’ disease are _________.
A. Reflux oesophagitis
B. Jaundice
C. Heart failure
D. Dysphagia
E. Constipation
F. C, D&E
G. None of These
Answer - Click Here:
G

17. A patient has presented with a third episode of gastrointestinal hemorrhage from an unknown site, what should be the course of action first?
A. A Sengstaken tube
B. Intravenous acid-suppressing therapy
C. Laparotomy
D. Early endoscopy
E. Barium radiology
F. None of These
Answer - Click Here:
D

18. Presbyoesophagus
A. Maybe asymptomatic
B. Is a normal variant of ageing
C. Causes oesophageal dilation with constriction rings
D. Means the gullet is shorter
E. Is a disease of young women
F. A, B&C
G. None of These

Answer - Click Here:
F

19. Parkinson’s disease causes excess dribbling:
A. Because of bradykinesia
B. Because of festination
C. Because patients are tremulous
D. Because of defective swallowing
E. Because of increased salivation
F. None of These
Answer - Click Here:
D

20. Which statements are true about neurone disease?
A. Sensory signs are uncommon
B. Swallowing can be normal
C. True bulbar palsy is seen
D. Pseudobulbar palsy occurs
E. It is not possible to distinguish bulbar and pseudobulbar palsy
F. None of These
G. All of these
Answer - Click Here:
G

21. ________, is used to diagnose gastro-oesophageal reflux.
A. Biopsy histology of the gastro-oesophageal junction
B. Symptoms
C. 24-hour pH monitoring
D. Bernstein test
E. Manometry
F. None of These
Answer - Click Here:
C

22. Cause of Chagas’disease is _______.
A. Chlamydia
B. Bacteria
C. Viruses
D. Protozoa
E. Fungi
F. None of These
23.
Answer - Click Here:
E
A high arched palate is seen in ________.
A. Marfan’s syndrome
B. Pseudoxanthoma elasticum
C. Cerebrotendinous xanthomatosis
D. Wegener’s granulomatosis
E. Familial hypertriglyceridemia
F. None of These
Answer - Click Here:
A

24. The existence of Labial Herpes simplex means ________.
A. Shingles
B. A recent cold
C. Very little
D. The patient is on diclofenac
E. Immune deficiency
F. None of These
Answer - Click Here:
C

25. Lips are affected by Crohn’s disease ________.
A. Sometimes
B. Rarely
C. Invariably
D. Never
E. Frequently
F. None of These
Answer - Click Here:
B

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]