Botany books MCQs

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on January 14th, 2021

Botany books MCQs

1. Who was the writer of the book “Origin of Species”?
A. Mendel
B. Darwin
C. Linnaeus
D. Lamarck

Answer - Click Here:
B

2. In photo morphogenetic movements, the pigment involved is:
A. Chromatin
B. Vernalin
C. Cytochrome
D. Phytochrome

Answer - Click Here:
D

3. For the formation of lichen, the interaction between fungi and algae is known as:
A. Amensalism
B. Commensalism
C. Mutalism
D. Parasitism

Answer - Click Here:
C

4. In C4 plants 1st CO2 receptor is:
A. PEP
B. PGA
C. OAA
D. RuBD

Answer - Click Here:
A

5. An organism lives in the actual place or location known as:
A. Ecosystem
B. Habitat
C. Biome
D. Niche

Answer - Click Here:
B

6. An ecosystem has the components:
A. Plants and animals
B. Trees and weeds
C. Biotic and abiotic
D. Man and plants

Answer - Click Here:
C

7. By human activities, Which biomes have been increased in an area?
A. Desert
B. Coniferous forest
C. Savanna
D. Grassland

Answer - Click Here:
A

8. Chernobyl & MIC, the two industrial tragedies occurred respectively in:
A. Ukraine 1990, Bhopal 1986
B. Bhopal 1980, Ukraine 1984
C. Madhya Pradesh 1980, Russia 1990
D. Ukraine 1986, Bhopal 1984

Answer - Click Here:
D

9. phyto-and zoo-planktons are present in which zone of the lake ecosystem?
A. Water deep layers
B. Profundal zone
C. Limnetic zone
D. Littoral zone

Answer - Click Here:
C

10. What are Tyloses?
A. Sieve plates
B. Tracheal plugs plugging the lumen of vessels and tracheids
C. Lactiferous channels
D. Secretory cells

Answer - Click Here:
B

11. _________ is abiotic component of an ecosystem?
A. Consumers
B. Decomposers
C. Producers
D. All of these

Answer - Click Here:
D

12. 10% energy transfer law of food chain was introduced by:
A. Lindmann
B. Lederberg
C. Lindley
D. Weismann

Answer - Click Here:
A

 

Read More MCQs of Botany

  1. SET 1: Botany MCQs
  2. SET 2: Botany MCQs
  3. SET 3: Botany MCQs
  4. SET 4: Botany MCQs
  5. Plant Kingdom MCQs
  6. Physiology Of Plants Pathogens MCQs

 

biology repeated mcqs pdf book download

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.