MCQs Of Developmental Biology

MCQs Of Developmental Biology

1. A __________ is an excised piece of leaf or stem tissue used in micropropagation.

A. Microshoot
B. Medium
C. Explant
D. Scion
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

2. The larval epidermis is produced by.

A. Clear cytoplasm
B. Yellow cytoplasm
C. Gray vegetal cytoplasm
D. Brown cytoplasm
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

3. An internal factor that influences growth in plants is.

A. Hormones
B. Water
C. Nutrition
D. All of the above
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

4. Signs of aging include.

A. Loss of hair pigment
B. Dryness and wrinkling of skin
C. Forgetfulness
D. All of the Above
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

5. Rate of growth stops and plants die at a temperature of.

A. 20-30°C
B. 10-20°C
C. 35-40°C
D. 5-10°C
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

6. Synthesis of cytoplasm and cell wall material takes place during.

A. Maturation
B. Cell division
C. Elongation
D. Differentiation
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

7. The secondary tissue is added by the.

A. Intercalary meristem
B. Vascular cambium
C. Apical meristems
D. Both A and B
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

8. Acetabularia is a kind of.

A. Fungi
B. Protist
C. Multicellular alga
D. Unicellular alga
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

9. Stage one in differentiation involves.

A. Recognition of apical meristems
B. Formation of embryo
C. Recognition of cambium
D. Production of leaf primordial
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

.
10. Phenomena that some cells evoke a specific developmental response in other cells is.

A. Embryonic influence
B. Embryonic induction
C. Embryonic stimulation
D. Embryonic dominance
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

11. Effect of auxin diffusing from an apical bud on lateral shoots is known as.

A. Promoting effect
B. Compensatory effect
C. Inhibitory effect
D. Supporting effect
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

12. The notochord is one of few prominent structural features in chick embryo of about.

A. 15 hours
B. 18 hours
C. 13 hours
D. 10 hours
E. None of the above

Answer - Click Here:
B