MCQs of Fungal Systematics

MCQs of Fungal Systematics

1. The cell containing many nuclei are called.

A. Coenocyte
B. Hyphae
C. Mycelium
D. Sporophore
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

2. Which of the following fungi is most likely to be found within reticuloendothelial cells.

A. Histoplasma capsulatum
B. Sporothrix schenckii
C. Cryptococcus neoformans
D. Candida albicans
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

3. Some fungal tissues become very hard. Fruiting bodies are formed on such tissues. These tissues are called.

A. Porophore
B. Stromata
C. Sclerotium
D. Rhizomorphs
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

4. Fungi often colonize lesions due to other causes. Which of the following is least likely to be present as a colonizer.

A. Candida
B. Aspergillus
C. Mucor
D. Sporothrix
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

5. The tissues with distinct hyphae are.

A. Sclerotium
B. Stromata
C. Prosenchyma
D. Plectenchyma
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

6. Infection with dermatophyte is most often associated with.

A. intravenous drug abuse
B. inhalation of the organism from contaminated bird feces
C. adherence of the organism to perspiration moist skin
D. Fecal-oral transmission
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

7. Mature fruiting body is called.
A. pileus
B. rhizomorphs
C. Sporophore
D. Gills
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

8. Which of the following is not the characteristics of histoplasmosis.

A. Mycelial phase in the soil
B. Specific geographic distribution
C. Yeasts in tissue
D. Person to person transmission
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

9. Downy mildew is caused by:
A. Puccinia
B. Albugo
C. Plasmophora
D. Ustilago
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

10. Immunocompromised persons are suffered from several fungal diseases, Which of the following is the least frequently associated.

A. Cryptococcus neoformans
B. Aspergillus fumigatus
C. Malassezia furfur
D. Mucor species
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

11. Powdery mildew is caused by.
A. Erysiphe
B. Albugo
C. Plasmophora
D. Ustilago
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

12. Aspergillosis is recognized in tissue by the presence of.

A. Septate hyphae
B. Psuedohyphae
C. Metachromatic granules
D. Budding cells
E. None of the above

Answer - Click Here:
A