Endocrinology MCQs

Last modified on September 12th, 2020

Endocrinology MCQs

1. Endocrine system?

A. Secretes hormones that are transported to target cells by blood
B. Causes changes in metabolic activities
C. Effects are prolonged
D. All of the above are true
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

2. The gland located at the base of the throat, just inferior to the laryngeal prominence.

A. Thyroid
B. Pineal gland
C. Both a and b
D. Pituitary gland
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

3. What gland is located just superior to the kidneys?

A. Pituitary
B. Adrenal
C. Pancreas
D. Ovaries
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

4. Cells that secrete insulin and decrease the blood levels of glucose.

A. Delta
B. Alpha
C. Beta
D. both b and c
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

5. Calcitonin is a hormone of which of the following:

A. Adrenal cortex
B. Thymus gland
C. Pituitary gland
D. Thyroid gland
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

6. Calcium level in the blood can be regulate and managed by?

A. Thyroid
B. Parathyroid
C. Posterior pituitary
D. Thymus gland
E. A and B

Answer - Click Here:
E

7. All of the following are hormones of the anterior pituitary except:

A. Human growth hormone (GH)
B. Follicle-stimulating hormone (FSH)
C. Parathyroid hormone(PTH)
D. Thyroid-stimulating hormone (TSH)
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

8. The secretions from which of these glands differs between males and females?

A. Adrenal
B. Parathyroid
C. Gonadal
D. Pancreas
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

9. The posterior pituitary stores and releases:

A. Oxytocin and antidiuretic hormone (ADH)
B. Prolactin and oxytocin
C. Growth hormone and prolactin
D. ADH and growth hormone
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

10. Which of the following hormones are responsible for the “fight-or-flight” response?

A. Epinephrine and norepinephrine
B. Insulin and glucagon
C. Estrogen and progesterone
D. Thyroxin and melatonin
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

11. Select the gland that can be classified as an endocrine gland and an exocrine gland?

A. Thyroid
B. Thymus
C. both a and b
D. Pituitary
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

12. Which of these hormones is made by the posterior pituitary?

A. FSH
B. LH
C. ACTH
D. ADH
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

biology repeated mcqs pdf book download

Subscribe for Friendship

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)