Dermatology MCQs Questions Answers for Dermatologist – Specialization After MBBS

Dermatology MCQs Questions Answers for Dermatologist – Specialization After MBBS

What is Dermatology?

Dermatology is the study of skin, including hairs, nails and other diseases related to skin. A dermatologist is a specialist doctor that treat with the diseases of cosmetic problems of the skin, nail, and hairs.

“Dermatology MCQs Questions Answers for Dermatologist – Specialization After MBBS” is the set of questions and answers of Dermatology. These questions are designed especially for passing the test of dermatologist after MBBS. Let’s start with SET 1.

SET 1: Dermatology Questions Answers for Medical Students

1: Death or mental retardation takes place if accumulation happens in. select the correct option.
A. sensory cells
B. somatic cells
C. brain cells
D. meristematic cells
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

2: In a normal human being number of chromosomes is called ____________.
A. 26
B. 23
C. 46
D. 53
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

3: Pigments containing bodies which are bounded by a membrane. Select the correct option.
A. hemoglobin
B. plastids
C. chlorophyll
D. chloroplast
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

4: In word Lysosoma, ‘lyso’ means splitting and ‘soma’ means. Which of the following is the correct option?
A. organic
B. cell
C. body
D. tissue
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

5: Phagocytosed food is digested with the help of enzymes which are present is called ___________.
A. Golgi complex
B. ribosome
C. lysosomes
D. mitochondria
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

6: Lysosomes which eat parts of their own cell in a state of starvation is called ____________.
A. auto phagocytosis
B. auto retarded
C. autophagosomes
D. auto-destruction
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

7: Substances are allowed to pass through the cell membrane to maintain a constant. Which of the following is the correct option?

A. Ph
B. concentration
C. gradient
D. temperature
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

8: Fluid Mosaic Model favors that cell membrane contains proteins which are embedded in fashion is called ______________.
A. eplic
B. zigzag
C. criss-cross
D. mosaic
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
D

9: Function of detoxifying harmful drugs from body is done by ___________.select the correct option.

A . rough endoplasmic reticulum
B. smooth endoplasmic reticulum
C. rough endoplasmic reticulum
D. smooth endoplasmic reticulum
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

10: Golgi apparatus is found virtually in all cells which are in nature is called _______________.
A. protoctists
B. protozoans
C. eukaryotic
D. Prokaryotic
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

SET 2: Dermatology Questions Answers for MBBS Students and Doctors

11: There are 48 chromosomes in a cell is called _______________.

A. monkey
B. chimpanzee
C. human being
D. drosophila
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

12: Absence of enzyme which helps in the catabolism of lipid can cause several diseases. Which of the following is the correct option?
A. polio
B. glycogenesis
C. hay fever
D. Tay sach’s
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
D

13: Cellulose, pectin, and hemicelluloses together make up to form is called _________________.
A. tertiary wall
B. primary wall
C. secondary wall
D. middle wall
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

14: Arrangement of molecules of a primary wall is in the sequence of. Which of the following is the correct option?
A. conjugated
B. zigzag
C. criss-cross
D. spiral
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

15: Protein structures which are long, unbranched and slender tubules Which of the following is a correct option.
A. microtubules
B. microfilaments
C. intermediate tubules
D. chromatin fibers
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
A

16: Those tubular membranes which separate material of endoplasmic reticulum .select the correct option.
A. tubules
B. chromatids
C. cisternae
D. tubular membranes
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

17: Prokaryotic cells have a specialized material are called _____________.
A. peptidoaminose
B. peptidoglycan/murein
C. pectin
D. peptidoglucose
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

18: A chromosome is composed of a DNA and _____________. select the correct option.
A. sugars
B. lipids
C. proteins
D. gene
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

19: Structural and functional unit of life. Which of the following is the correct option?
A. DNA
B. cell
C. tissues
D. organelle
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

20: Exchange of materials takes place between nucleus and cytoplasm with help of ____________________. Which of the following is a correct option?

SET 3: Dermatology Specialization test MCQs for MBBS Students and Doctors

A. chromatin network
B. nuclear pores
C. nuclear membrane
D. nucleus
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

SET 3: Dermatology Questions Answers for MBBS Students and Doctors

21: A group of the ribosome which is attached to mRNA by small ribosome unit is known as
A. oligosome
B. polyribosome
C. polysome
D. monosome
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

22: Storage of vital chemicals is called _____________.
A. ribosome
B. cytoplasm
C. mitochondria
D. Golgi complex
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

23: Smooth form of endoplasmic reticulum is without. Select the following option.
A. mitochondria
B. Golgi complex
C. ribosome
D. nucleus
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

24: Mitochondria extracts energy from food and convert it into energy is called ___________.
A. AND
B. ADP
C. ATP
D. AMP
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

25: Continuous channels that appear to lie between plasma membrane and nuclear membrane is Called _____________.
A. ribosome
B. Endoplasmic reticulum
C. Golgi complex
D. mitochondria
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

26: Peroxisomes are usually found in protozoa and ___________. Select the correct option.
A. fungi
B. protoctist
C. monera
D. yeast
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

27: A very important organelle which is also called power house of cell is called __________________.
A. cell membrane
B. mitochondria
C. Golgi complex
D. nucleus
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

28: Pollination and dispersal of seeds is usually done by help of ________________. Select the correct option.
A. chlorophyll
B. chloroplast
C. chromoplast
D. chlorophyll
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

29: Proteins are synthesized within mitochondria that are why it is called ___________. Select the following option.
A. self-division
B. self-duplication
C. self-replication
D. self-multiplication
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

30: Organelle which deals with formation of decomposition of hydrogen peroxide is called _______________. Select the following option.
A. oxisomes
B. peroxisomes
C. ribosome
D. peroxides
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

SET 4: Dermatology Important Questions for dermatologists

31: Peroxisomes are usually found in protozoa is called ____________.
A. yeast
B. fungi
C. protoctist
D. monera
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
A

32: A very important organelle which is also called power house of cell is called _______________.
A. cell membrane
B. mitochondria
C. Golgi complex
D. nucleus
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

33: Pollination and dispersal of seeds is usually done by help of ____________. Select the following option.
A. chromophyll
B. chloroplast
C. chromoplast
D. chlorophyll
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

34: Proteins are synthesized within mitochondria is called ___________.
A. self-division
B. self-duplication
C. self-replication
D. self-multiplication
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

35: Organelle which deals with formation of decomposition of hydrogen peroxide is called ______________. Which of the following option is correct.
A. oxisomes
B. peroxisomes
C. ribosome
D. peroxides
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

36: Secretions produced by ribosome are passed via endoplasmic reticulum and ______________. Select the correct option.
A. vacuole
B. Golgi complex
C. mitochondria
D. nucleus
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

37: Location of furrow during a cell division is called ____________.
A. ribosome
B. mitochondria
C. Golgi complex
D. centrioles
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
D

38: In folds of membranes of mitochondrion are called _____________. Select the following option.
A. chromatic networks
B. cisternae
C. cristae
D. chromatin fibers
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

39: Organisms which lack mitosis division and use binary fission method for cell division is called ___________. Which of the following is the correct option?
A. fungi
B. prokaryotes
C. eukaryotes
D. yeast
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

40: Micrographic is most famous work on discovery of cell which is called _____________.
A. F. Miescher
B. Robert Hooke
C. Lorenz Oaken
D. Theodor Schwann
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]