Zoology New MCQs

Zoology New MCQs

1. Which are the longest cells in animals?
A. Kidney cells
B. Liver cells
C. Nerve cells
D. Egg cells

Answer - Click Here:
C

2. When does earth come into existence?
A. 4.6 billion years ago
B. 1 billion years ago
C. 6 million years ago
D. 7 billion years ago

Answer - Click Here:
A

3. The functionality of centromere is:
A. Inhibit cell division
B. Provide a site for cell division
C. Initiate cell division
D. None of these

Answer - Click Here:
B

4. Life reached the earth from Sun part of the universe is the central idea of:
A. Theory of special creation
B. Theory of Chemical evolution
C. Theory of spontaneous/sudden creation
D. Cosmosic Theory

Answer - Click Here:
D

5. _________ has an extranuclear DNA:
A. Lysosomes
B. Golgi complex
C. Mitochondria
D. All of these

Answer - Click Here:
C

6. What is the reason for the origin of life?
A. Effect of Sunshine on mud
B. Spontaneous generation
C. Will of God
D. None of these

Answer - Click Here:
B

7. Laws of segregation and Dominance were introduced by?
A. Darwin
B. Muller
C. Mendel
D. Morgan

Answer - Click Here:
C

8. _________ is likely to have been absent in free form at the time of origin of life:
A. Ammonia
B. Nitrogen
C. Methane
D. Oxygen

Answer - Click Here:
A

9. Adrenal glands are found in close association with ________:
A. Liver
B. Testes
C. Spleen
D. None of these

Answer - Click Here:
D

10. Which of the following lead to the reducing primitive atmosphere?
A. Carbon Atom was most active
B. Hydrogen atoms were most abundant and active
C. Hydrogen was absent
D. Oxygen was most abundant

Answer - Click Here:
B

11. _________ is the mode of nutrition in amoeba:
A. Saprozoic
B. Saprophytic
C. Holozoic
D. None of these

Answer - Click Here:
C

12. Followers of the theory of spontaneous generation perceived that:
A. Organisms arose not only from other similar organisms but also spontaneously
B. Organisms arose only from other similar organisms
C. Organisms always arose spontaneously
D. Organisms arose only from the air

Answer - Click Here:
A