MCQs Of Microbiology and Immunology

MCQs Of Microbiology and Immunology

1. Naturally acquired active immunity would be most likely acquired through which of the following processes?

A. Vaccination
B. Drinking colostrum
C. Natural birth
D. Infection with disease-causing organism followed by recovery
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

2. Specific immunity can be acquired either naturally or artificially and involves.

A. All of the below
B. Antibodies
C. Antigens
D. The classical complement pathway
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

3. Which of the following convey the longest lasting immunity to an infectious agent?

A. Naturally acquired passive immunity
B. Artificially acquired passive immunity
C. Naturally acquired active immunity
D. All of these
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

4. The specificity of an antibody is due to.

A. It’s valence
B. The heavy chains
C. The Fc portion of the molecule
D. The variable portion of the heavy and light chain
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

5. Isotypes refer to variations in the.

A. Heavy chain constant region
B. Heavy chain variable region
C. Light chain constant region
D. Light chain variable region
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

6. B cells that produce and release large amounts of antibody are called.

A. Memory cells
B. Basophils
C. Plasma cells
D. Killer cells
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

7. The Fc region mediates all of the below EXCEPT binding to.

A. Antigen.
B. Lysosomes.
C. Various cells of the immune system
D. Some phagocytic cells
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

8. Which immunoglobulin is the least prevalent?

A. IgA
B. IgD
C. IgE
D. IgM
E. None of the above

Answer - Click Here:
C

9. Monoclonal antibodies recognize a single.

A. Epitope
B. Bacterium
C. Antigen
D. B cell
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

10. Compared to the secondary antibody response, the primary response.

A. Attains a higher IgG titer
B. Has a longer lag phase
C. Persists for a longer plateau period
D. Produces antibodies with a higher affinity for the antigen
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

11. The ability of the immune system to recognize self-antigens versus nonself antigen is an example of.

A. Specific immunity
B. Tolerance
C. Cell-mediated immunity
D. Antigenic immunity
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

12. Which of the following is useful to STIMULATE antibody production?

A. An adjuvant
B. A hapten
C. Antiserum
D. Purified antigen
E. None of the above

Answer - Click Here:
A