Neurosurgery MCQs – Interviews Questions Answers for jobs Test

Neurosurgery MCQs – Interviews Questions Answers for jobs Test

1. Every one are common sites of a berry aneurysm, except______?

A. Vertebral artery
B. Posterior cerebral artery
C. Middle cerebral artery
D. Anterior cerebral artery
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
A

2. Choose one of the best option. All re predisposing causes of cerebral venous thrombosis except:

A. Oral contraceptives
B. Hypotension
C. Aplastic anemia
D. Pregnancy
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
C

3. Choose one of the best option. common site of brain metastasis:

A. Cerebellum
B. Brainstem
C. Thalamus
D. Cerebral cortex
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
D

4. Indicate one of the best option. IOC for Brian Metastasis_____?

A. CT scan
B. USG
C. PET
D. MRI
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
D

5. Choose very common Primary for Leptomeningeal Metastasis_____?

A. Melanoma
B. Ca Lung
C. GIT tumors
D. Ca Breast
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
D

6. Select one of the best option. extradural spinal tumor is:

A. Glioma
B. Neurofibroma
C. Metastasis
D. Meningioma
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
C

7. Choose one of the best option from the following. Most common location of spinal tumors:

A. Intradural extramedullary
B. intramedullary
C. Equally, distribute
D. Extradural
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
D

8. Indicate one of the best option. Which is the least common site of Berry an aneurysm?

A. Vertebral artery
B. Basilar artery
C. Posterior cerebral artery
D. Anterior cerebral artery
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
A

9. Choose one of the best option. Most common cause of the cerebrovascular accident is______?

A. Arterial thrombosis
B. Embolism
C. Hemorrhage
D. Venous thrombosis
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
B

10. Indicate one of the best option. The commonest cause of subarachnoid hemorrhage is_____?

A. Rupture of vertebral artery aneurysm
B. Rupture of the circle of Willis an aneurysm
C. Rupture of dural sinuses
D. Rupture of vene comitants of the corpus striatum
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
B

11. Choose one of the best option. Duret hemorrhages’ are seen in_____?

A. Kidney
B. Brain
C. Lung
D. Heart
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
B

12. A 46 years old male patient presented in the casualty with three hour history of sudden onset of a severe headache associated with nausea and vomiting on clinical examination the patient had necks stiffness and righty sided ptosis. Rest of the neurological examination was normal. What is the clinical diagnosis____?

A. A migraine
B. Hypertensive brain hemorrhage
C. Arteriovenous malformation
D. Aneurysmal subarachnoid hemorrhage
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
D

13. A patient with thunderclap headache followed by unconsciousness. Which of the following is the most likely diagnosis___?

A. Aneurysmal subarachnoid hemorrhage
B. Extradural hemorrhage
C. A cluster headache
D. A basilar migraine
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
A

14.Choose one of the best option. Triple H therapy for subarachnoid hemorrhage consists of all except____?

A. Hypervolemia
B. Hypertension
C. Hypothermia
D. Hemodilution
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
C

15. Choose one of the best option. Cerebral edema is not caused by___?

A. Craniosynostosis
B. Lead toxicity
C. Vitamin A intoxication
D. Corticosteroids administration
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
D

16. Indicate best option. A patient presents with unilateral painful ophthalmoplegia. Imaging revealed an enlargement of cavernous sinus on the affected side. The likely diagnosis is_____?

A. Cavernous sinus thrombosis
B. Gradenigo syndrome
C. Orbital pseudotumor
D. Tolosa-Hunt Syndrome
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
D

17. Choose one of the best option. Subdural collection of pus in a head injury patients after 4 days, the responsible organism is____?

A. Hemolytic streptococcus
B. Staph aureus
C. Pneumococcus
D. Influenza
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
B

18. Indicate one of the best option. A newborn with meningomyelocele has been posted for surgery. The defect should be immediately covered with_____?

A. Povidone-iodine gauze
B. Normal saline gauze
C. Methylene blue gauze
D. Tincture benzoin gauze
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
B

19. Choose one of the best option from the folliwing. Cells from the neural crest are involved in everyone except_____?

A. Neuroblastoma
B. Hirschprung’s disease
C. Wilm’s tumor
D. Primitive neuroectodermal tumor
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
C

20. Choose one of the best option. Hemostasis in scalp wound is good achieve3d by____?

A. Catching and crushing the bleeders by hemostasis
B. Direct pressure over the wound
C. Coagulation of bleeders
D. Eversion of galea aponeurotica
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
D

21. Indicate one of the best option from the follwing the most common location of intracranial neurocysticercosis_______?

A. Subarachnoid space
B. Brain parenchyma
C. Orbit
D. Spinal cord
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
B

22.Indicate one of the best option.the commonest site of meningocele is_____?

A. Occipital
B. Lumbosacral
C. Thoracic
D. Frontal
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
B

23.Select one of the best option from the following. A newborn present with congestive heart failure. On examination has bulging anterior fontanelle with a bruit on auscultation. Most good diagnosis___?

A. Encephalocele
B. Medulloblastoma
C. Arachnoid Cyst
D. Vein of Galen malformation
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
D

24. Choose one of the best option from the following. All can commonly occur in a patient who suffered a decelerating injury in which pituitary stalk was damaged except one_____?

A. Thyroid insufficiency
B. Diabetes mellitus
C. Diabetes insipidus
D. Adrenocortical insufficiency
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
B

25. Choose one of the best option. Management of epidural abscess is_____?

A. Conservative management
B. Immediate surgical evaluation
C. Aggressive debridement
D. Antibiotics
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
B

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]