Synthetic biology MCQs

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on September 12th, 2020

Synthetic biology MCQs

1.  Synthetic biology is …

a) Qualitative

b) Quantitative

c) both

d) none of these

Answer - Click Here:
A

2. RNA does not contain

a) phosphate

b) urea

c) pyruvic acid

d) none of these

Answer - Click Here:
A

3. At S phase, of cell cycle _______ occur.

a) RNA replication

b) DNA replication

c) DNA termination

d) none of these

Answer - Click Here:
B

4. Which of the following is used for DNA unwinding?

a) ligase

b) ligase

c) thymase

d) hexonuclease

Answer - Click Here:
B

5. Which of the following RNA is used for protein synthesis?

a) r RNA

b) mRNA

c) tRHNA

d) all of these

Answer - Click Here:
D

6. Processed mRNA does not contain?

a) lysosome

b) threads

c) introns

d) none of these

Answer - Click Here:
C

7. RNA polymerase has _____ bacterial system.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer - Click Here:
C

8. What is the end product of translation?

a) amino acids

b) polypeptides

c) lipids

d) none of these

Answer - Click Here:
B

9. Which of the following is not involved in DNA replication?

a) RNA polymerase

b) DNA  helicase

c) ligase

d) all of these

Answer - Click Here:
A

10. What are the polysomes?

a) aggregation of lysosomes

b) aggregation of ribosomes

c) mRNA molecules

d) all of these

Answer - Click Here:
C

11. Which of the following method is not for the introduction of genetic variation in bacteria?

a) mutation

b) transformation

c) DNA amplification

d) all of these

Answer - Click Here:
C

12. Which drug has the property of fighting cancer cells ?

a) azimta

b) taxol

c) zimata

d) none of these

Answer - Click Here:
B

biology repeated mcqs pdf book download

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.