Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

PHARMACOGENOMICS MCQs

PHARMACOGENOMICS MCQs

1.  Which of the one is referred to as the three-dimensional shape of a protein?

a) secondary structure

b) primary structure

c)  tertiary structure

d)  quaternary structure

Answer - Click Here:
B

2. Which technique prompted the gene therapy?

a) DNA transform

b) germline manipulation

c) retroviral gene therapy

d) electroporation

Answer - Click Here:
A

3. Which of the following are examples of genetic polymorphisms?

a) Glutathione S-transferase

b) Dihydropyrimidine dehydrogenase

c) UDP-glucuronosyl transferase

d) all of these

Answer - Click Here:
D

4. Successful gene therapy face which of the following obstacle?

a) lack of research effort

b) inefficient  gene delivery

c) inability to identify genetic defects

d) none of these

Answer - Click Here:
B

5. Which of the following is most commonly occurring variant in human genome?

a) defective gene splicing

b) premature stop codon.

c) nucleotide base insertion.

d) single-nucleotide polymorphism

Answer - Click Here:
D

6. Among all of these which of the following gene increases the risk of thronbosis?

a) tamothrombin

b) mecathrombin

c) prothrombin

c) vorithrombin

Answer - Click Here:
C

7. CYP2D6 polymorphism can affect

a) drug delivery

b) toxicity

c) drug interaction  potential

d) all of these

Answer - Click Here:
B

8. Which gene predict the muscle toxicity?

a) SLCO1B1

b) ABAB2

c) LDLR

d) none of these

Answer - Click Here:
A

9. Which of the following are the sites for gene variations?

a) drug target protein

b) drug transport protein

c) drug metabolize enzyme

d) all of these

Answer - Click Here:
A

10. In which of the following mutation homologous repeat involve?

a) Large deletions

b) Nonsense mutations

c) Splicing mutations

d) Missense mutations

Answer - Click Here:
A

11. Which mutation occurs due to uv exposure?

a) chromosome breakage

b) chromosome inversion

c) thymidine dimer

d) none of these

Answer - Click Here:
C

12. Which RNA is included in splicosome?

a) rRNA

b) mRNA

c) siRNA

d) snRNA

Answer - Click Here:
D

 

 

 

 

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *