Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Basic Electronics Multiple choice questions MCQs – Questions Answers

Basic Electronics Multiple choice questions MCQs – Questions Answers

1. The ripple factor of a power supply is …

a) diode rating

b) filter efficiency

c) power output

d) voltage regulation

Answer - Click Here:
C

2. LED stands for …

a) light energy display

b) light emitting display

c) light emitting  detector

d) light emitting diode

Answer - Click Here:
D

3. The  multimeter is an instrument  that measure

a) resistance

b) voltage

c)  current

d) all of these

Answer - Click Here:
D

4.  When the temperature of the semi-conductor is increased, the conductivity will …

a) decreases

b) increases

c) same every time

d) all of the above

Answer - Click Here:
A

5. Electrons emitted from hot metal surfaces is a process of …

a) static emission of electrons

b) current emission of electrons

c) thermionic emission of electrons

d) all of these

Answer - Click Here:
C

6. Common transistor has three leads named as ….

a) commom  emitter bias

b) emmitter collector case

c) collecctor  base emmitter

d) none of these

Answer - Click Here:
C

7. The function of zener diode is …

a) current amplifier

b) voltage amplifier

c) regulators

d) all of these

Answer - Click Here:
C

8. DSC means …

a) digital server omitter

b) digital storage oscilloscope

c) device storage omitter

d) none of these

Answer - Click Here:
B

 

9. The total number of electrons in an atom is termed as …
a)  atomic radius
 b) atomic weight
c)  atomic size
d)  atomic number

Answer - Click Here:
D

10. Which of the following logic gates are known as universal gates?

a) NOR, NAND, XNOR

b) XOR, NOR, NAND

c) NOT, AND, OR

d) NOR, NAND

Answer - Click Here:
D

11.

To store one BCD digit how many bits are needed?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer - Click Here:
D

12.  What is Avalanche breakdown in zener diode?

a) voltage multiplication

b) electric current multiplication

c) electrons are decelerated

d) rise in voltage

Answer - Click Here:
B

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *