Physics MCQs from latest Books Edition

Physics MCQs from latest Books Edition

  1. Which of the followings is called a rectangular coordinate system?

A.Triangular 

B. Spherical 

C. Cartesian 

D. Cylindrical 

E. Polar

Answer - Click Here:
C

2. When a body In the equilibrium

A. Maybe at rest or in uniform motion

B. Always in motion

C. Always at rest

D. Always in uniform motion

E. None of these

Answer - Click Here:
A

3. The production of angular acceleration in a body is known as.

A. Centripetal force

B. Torque

C. Momentum

D. Force

E. Centrifugal force

Answer - Click Here:
B

4. What will be the analogue of force in rotational motion.

A. Rotational inertia

B. Moment of inertia

C. Moment of force

D. Torque

Answer - Click Here:
D

5. Which of the following is the definition of centre of gravity:

A. Momentum and impulse

B. Energy and work

C. Mass and moment of inertia

D. None of this

Answer - Click Here:
D

6. Which of the following is the SI unit of moment arm:

A. kg

B. N/m

C. Nm

D. M

E. None

Answer - Click Here:
E

7. For greater precision and long range, missile used are

A. Electricity

B. Remote control guided

C.  Powered

D. Both A and C

E. None of these

Answer - Click Here:
C

8. What is the path of the projectile?

A. Parabola

B. Circle

C. Straight line

D. Hyperbola

E. None of these

Answer - Click Here:
A

9. When an object is projected upward. it’s acceleration at the highest point is

A. Zero

B. Downwards

C. Upwards

D.  Cannot be predicted

E. None of these

Answer - Click Here:
C

10. When there is an explosion of the bomb caused, which of the following energy not change?

A. Potential energy

B. Kinetic energy

C. Mechanical energy

D. Chemical energy

Answer - Click Here:
B

11. When the distance covered by a body in a unit time is called

A. Acceleration

B. Velocity

C. Speed

D. Average velocity

E. None of these

Answer - Click Here:
C

12. Which of the following is Newton’s first law

A. Mass and acceleration

B. Velocity and acceleration

C. Mass and force

D. Mass and velocity

E. Force and acceleration

Answer - Click Here:
E