MCQs Test Questions Answers for ENT Dr and Specialists

MCQs Test Questions Answers for ENT Dr and Specialists

Let us start with the frequently asked important MCQs test of ENT Specialization.

SET 4: MCQs Test Questions Answers for ENT Dr and Specialists

For reading the previous 30 MCQs – Click Here

31. In which part4 of the ear Otosclerosis occurs?

A) Lateral wall of the middle ear

B) The roof of the middle ear

C) The floor of the middle ear

D) The medial wall of the ear

Answer - Click Here:
D

32.which is used for the treatment of acute suppurative otitis media?

A) erythromycin

B) penicillin

C) streptomycin

D) chloramphenicol

Answer - Click Here:
B

33. Before attempting operation of tympanoplasty the surgeon must look for

A) Disruption of the ossicular chain

B) no infection in the sinuses

C) the ear has been dry

D) cochlear reserve

E) none of these

Answer - Click Here:
D

34. CSOM with cholesteatoma present with acute onset of vertigo A patient treatment is

A) Immediate exploration

B) antibiotics steroids

C) Labyrinthine sedatives

D) Labyrinthine sedatives only

E) none of these

Answer - Click Here:
A

35.Where is monoaural diplacusis present in alesion ?

A) acoustic nerve

B) pontine glioma

C) cochlea

D) efferent auditory neurons

E) none of these

Answer - Click Here:
C

36.Where is blue drum allocated ?

A) tympanosclerosis

B) secretory otitis media

C) otosclerosis

D) myringitis bullosa

E) none of these

Answer - Click Here:
B

37. where is the supply of nerve tympanic membrane ?

A) auricular branch of vagus

B) auriculo temporal

C) lesser occipital

D) greater occipital

E)none of these

Answer - Click Here:
B

38.Sound occurs in _____________ appreciation.

A) organ of corti

B) Basilar membranae m

C) transverse temporal gyrus

D) cochlear nuclei

E) none of these

Answer - Click Here:
D

39.The assosiation of Meniers disease is with.

A) cochlear deafness

B) conductive deafness

C) retrocochlear deafness

D) mixed

E)none of these

Answer - Click Here:
D

40.which carnival nerve commonly affects Acoustic neuroma?

A) 5th

B) 6th ‘

C) 7tb

D) 8th

E)none of these

Answer - Click Here:
D

SET 5: MCQs Test Questions Answers for ENT Dr and Specialists

41.which disease is commonly used as a eustachian tube?

A) otitis media

B) sinusitis

C) adenoids

D) pharyngitis

E) None of these

Answer - Click Here:
C

42.which treatment is being used for the case that is a 3year old child presents with fever and earache on examination there is congested tympanic membrane with a slight bulge.

A) myringotomy with penicillin

B) myringotomy with grommet

C) only antibiotics

D) wait and watch

E) None of these

Answer - Click Here:
A

43.which one is not the feature of acute mastoiditis?

A) clouding of air cells

B) Deafness

C) outward and downward displacement of pinna

D) obliteration of retroauricular sulcus

E) None of these

Answer - Click Here:
C

44.which type of medication is used to prevent cochlear otosclerosis with rapid action?

A) steroids

B) antibiotics

C) Fluorides

D) vitamins

E)none of these

Answer - Click Here:
C

45) The process of Maxillary Sinus Opens .

A). Superior Meatus
B). Infundibulum
C). Inferior Meatus
D). None of the above

Answer - Click Here:
B

46) Define Tensor of the Vocal cord?

A). Cricothyroid
B). Posterior Crisco arytenoids
C). Lateral cricoid arytenoids
D). Thyro arytenoids

Answer - Click Here:
A

47)what is the prime modality of Nasopharyngeal of Rx with Ca?

A). Radiotherapy
B). Surgery
C). Chemotherapy
D). None of these

Answer - Click Here:
A

48) During emergency access to the airway is gained by.

A). Endotracheal tube
B). Emergency Tracheostomy
C). Crisco thyroidotomy
D). All of these

Answer - Click Here:
D

49) which structure defines the oro pharynx.

A). Pharyngotympanic tube
B). Fossa of Rosenmuller
C). Palatine Tonsil.
D). Piriform Fossa

Answer - Click Here:
C

50) where is organ of corti is located?

A). Basilar membrane
B). Utricle
C). Saccule
D). None of the above

Answer - Click Here:
A

SET 6: MCQs Test Questions Answers for ENT Dr and Specialists

51) what are the desired symptoms of Acoustic Neuroma?

A). Hearing Loss
B). Vertigo
C). Signs of Space occupying lesions
D). None of the above

Answer - Click Here:
A

52) Dacryocystorhinostomy is made in which opening cases.

A). Superior Meatus
B). Middle Meatus
C). Inferior Meatus
D). None of the above

Answer - Click Here:
B

53) Concerns with the history of profuse nasal bleeding what are the mo0st common diagnosis in a young boy.

A). Juvenile Nasopharyngeal angiofibroma
B). Nasal polyp
C). Deviated nasal septum
D). Cirrhosis

Answer - Click Here:
A

54) Left sided vocal cord palsy occurs when

A). Left hilar bronchial carcinoma
B). Mitral Stenosis
C). Thyroid Malignancy
D). Thyroid Surgey

Answer - Click Here:
A

55. In childhood, Commonest cause of deafness is by.

A) CSOM

B) ASOM

C) deaf-mutism

D) foreign body

Answer - Click Here:
A

56. In all except Otosclerosis is associated with .

A) conductive deafness

B) Run in families

C) Mostly affects stapes

D) common in males

Answer - Click Here:
D

57. which of the following is the facial palsy common cause.

A) Gillian Barre syndrome

B) Mastoid surgery

C) Bell’s palsy

D) Injury to the facial nerve

Answer - Click Here:
C

58. which acts as a guide to surgery to the antrum of the landmark on the lateral surface of the temporal bone is the

A) trauma’s triangle

B) supramental spine of Henle

C) temporal line

D) notch of Rivinus

E) None of the above

Answer - Click Here:
B

59. Causes nystagmus Destruction of right labyrinth to

A) right side

B) Left side

C) rotatory nystagmus

D) No nystagmus

Answer - Click Here:
B

60. characteristically Carhart’s notch seeh at

A)1000hz

B) 4000hz

C) 2000hz

D)6000hz

E) None of these

Answer - Click Here:
C

61. Which of the following doesnot consists ofGradenigo’s syndrome ?

A) abducent nerve palsy

B) Palatal palsy

C) aural discharge

D)Retro orbital pain

E) none of these

Answer - Click Here:
B

62 Which one is not seen in Acoustic neuroma ?

A) Motor aphasia

B) Sensory aphasia

C) Auditory defect

D) Changes in audiometry

Answer - Click Here:
A

 

Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

Buy advertisement space on T4Tutorials

For more details email [email protected]