Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Machine Design MCQs Quizlet (Bank of Solved Questions Answers)

Machine Design MCQs Quizlet (Bank of Solved Questions Answers)

1. Which of the following property of a material which enables it to resist fracture due to high impact loads?

a) strength

b) endurance

c) toughness

d) elasticity

Answer - Click Here:
C

2. Which of the following two rods used to connect to a cotter joint?

a) Parallel

b) Co-axial

c) Perpendicular

d) None of these

Answer - Click Here:
B

 

3. The distance centre to centre between two consecutive rivets in a row is…

a) Diagonal pitch

b) Back pitch

c) Pitch

d) margin

Answer - Click Here:
C

4. Which of the following has the higher head height?

a) Flat

b) Equal

c) Snap

d) none of these

Answer - Click Here:
C

5. ________ are used in light sheet metal work…

a) Button head rivets

b) Each of the mentioned

c) Snap head rivets

d) Tinmen’s rivets

Answer - Click Here:
D

6. The other name for pitch is…

a) Back pitch

b) Row pitch

c) Transverse pitch

d) None of these

Answer - Click Here:
D

7. Which of the following is a hot short metal…

a) brittle when hot

b) brittle when cold

c) hard when hot

d) brittle under all conditions

Answer - Click Here:
A

8. Which of the following are true for aluminium?

a) High thermal conductivity

b) Corrosion resistance

c) Low specific gravity

d) All are properties of aluminium

Answer - Click Here:
D

9. _____ is not a part of the cotter joint…

a) Collar

b) Cotter

c) Spigot

d) Socket

Answer - Click Here:
A

10. Functions of bearings are…

a) Transmit the force of the shaft to the frame

b) Ensure free rotation of the shaft

c) Holding shaft in a correct position

d) All of these

Answer - Click Here:
D

11. The fundamental deviation is…

a) The capital letter is used for both holes and shafts

b) Gives the location of the tolerance zone

c) None of the mentioned

d) Small letter is used for both holes and shaft

Answer - Click Here:
B

12. Important parts of the knuckle joint are…

a) Fork

b) Eye

c) Pin

d) all of these

Answer - Click Here:
D

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.