LINUX MCQ’s

LINUX MCQ’s

1. What is the core of Linux operating system?

a) command

b) terminal

c) kernel

d) shell

e) none of these

Answer - Click Here:
C

2. Which command is used to remove the files?

a) delete

b) erase

c) dm

d) rm

e) none of these

Answer - Click Here:
D

3. Which of the following command is used to check Linux version?

a) kernel

b) uname -a

c) uname -n

d) uname -s

e) none of these

Answer - Click Here:
B

4. Which command is used with vi editor to delete a single character?

a) y

b) z

c) a

d) x

e) none of these

Answer - Click Here:
D

5. Which command is used to create file in Linux?

a) echo

b) touch

c) cat

d) none of these

e) all the these

Answer - Click Here:
E

6. Which of the following linux operating system supports?

a) all of the above

b) multi User

c) multi Process

d) multi-Tasking

e) none of these

Answer - Click Here:
A

7. Which service is used to translate domain names to IP addresses?

a) DNS

b) NFS

c) SMB

d) NIS

e) none of the these

Answer - Click Here:
A

8. Which command do you use to create Linux file systems?

a) mount

b) mkfs

c) fdisk

d) fsck

e) none of the these

Answer - Click Here:
B

9. Which is not a communication command?

a) write

b) mesg

c) grep

d) mail

e)none of the these

Answer - Click Here:
C

10. Which command is used to display the characteristics of a process?

a) du

b) pid

c) au

d) ps

e)none of the these

Answer - Click Here:
D

11. Which command is used to sort the lines of data in a file in alphabetical order?

a) sort

b) sort – r

c) st

d) sh

e) none of the above

Answer - Click Here:
A

12. What server is used with the BIND package?

a) dns

b) named

c) shttp

d) httpd

e) none of the these

Answer - Click Here:
B