Multiple Choice Questions of OS

Multiple Choice Questions of OS

1. On Which selection the accuracy of the working set depends?
A. working set size
B. number of pages in memory
C. memory size
D. working set model

Answer - Click Here:
A

2. Which helps in indirect communication between processes P and Q?
A. there is a mailbox to help communication between P and Q
B. there is another process R to handle and pass on the messages between P and Q
C. there is another machine between the two processes to help communication
D. none of the mentioned

Answer - Click Here:
A

3. Why a set of processes become deadlock?
A. because each process is terminated
B. because eeach process is blocked and will remain so forever
C. because all processes are trying to kill each other
D. none of these

Answer - Click Here:
B

4. If working set window is too small then what will happen?
A. it will cause memory problems
B. it may overlap several localities
C. it will not encompass entire locality
D. none of the mentioned

Answer - Click Here:
C

5. In the non blocking send the sending process _______________
A. keeps sending until the message is received
B. keeps sending until it receives a message
C. sends the message and resumes operation
D. none of the above

Answer - Click Here:
C

6. A process stack does not contain ______________
A. PID of child process
B. Function parameters
C. Return addresses
D. Local variables

Answer - Click Here:
A

7. If working set window is too large then what will happen?
A. it will not encompass entire locality
B. it will cause memory problems
C. it may overlap several localities
D. none of these

Answer - Click Here:
C

8. In the Zero capacity queue _________________.
A. the sender keeps sending and the messages don’t wait in the queue
B. the sender blocks until the receiver receives the message
C. the queue can store at least one message
D. none of these

Answer - Click Here:
B

9. ____________ system call returns the process identifier of a terminated child.
A. exit
B. fork
C. wait
D. get

Answer - Click Here:
C

10. If the sum of the working – set sizes increases, exceeding the total number of available frames then what will happen?
A. the system crashes
B. then the process crashes
C. the memory overflows
D. the operating system selects a process to suspend

Answer - Click Here:
D

11. The Zero Capacity queue _______________.
A. is referred to as a link
B. is referred to as a message system with no buffering
C. is referred to as a message system with buffering
D. none of the mentioned

Answer - Click Here:
B

12. After the execution of the current process the address of the next instruction is provided by the _______________.
A. CPU registers
B. Pipe
C. Program counter
D. Process stack

Answer - Click Here:
C