Physical Layer OSI Model Solved MCQs

By: Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on November 5th, 2020

Let us see the Physical Layer OSI Model Solved MCQs.

1. The physical layer concerns with
a) process to process delivery
b) bit-by-bit delivery
c) application to application delivery
d) none of the mentioned bit-by-bit delivery
Answer: B
2. The term that refers to a physical layer technique is called
a) FDMA
b) CDMA
c) TDMA
d) TDM
Answer: D

3. A message travels over a physical path is called___.
a) Signals
b) Medium
c) Protocols
d) All the above
Answer: B

4. The _____ is the portion of the physical layer that interfaces with the media access control sublayer
a) physical address sublayer
b) physical data sublayer
c) physical signaling sublayer
d) none of the mentioned
Answer: C

5. The physical layer is responsible for movements of individual
a) Frames
b) Bit
c) Packet
d) Bytes
Answer: B

6. The physical layer is responsible for
a) line coding
b) channel coding
c) modulation
d) all of the mentioned
Answer: D

7. A device that operates below the physical layer of the OSI model is
a) active hub
b) repeater
c) bridge
d) passive hub
Answer: D

8. IEEE 802.11 covers the physical layer and
a) Datalink layer
b) Network layer
c) Session layer
d) Transport layer
Answer: A

9. The physical layer translates logical communication request me the ______into hardware-specific operations.
a) Datalink layer
b) Network layer
c) Physical layer
d) Application layer
Answer: B

10. Wireless transmission can be done via
a) microwaves
b) radio waves
c) infrared
d) all of the mentioned
Answer: D

11. The network layer lies on ………. layer.
a) Physical
b) data link
c) network
d) transport
Answer: physical

12. The …………. layer changes bits into electromagnetic signals.
a) Physical
b) data link
c) transport
d) network

Answer: physical

13. During the data transmission process____ layer of OSI layer that prevents itself from adding its own header to a) Network layer
b) Application layer
c) Physical layer
d) None of the above
Answer: Physical layer

Other Important Repeated MCQs on OSI Layers

More MCQs of Networking Internet and Web

  1. Router MCQs
  2. Storage area network MCQs
  3. Networking Important MCQs
  4. Network Security MCQs

  5. Electrical Network Analysis MCQs 

  6. Networking Programming  MCQs

  7. Social Networks MCQs

  8. Network Layers OSI Model MCQs

  9. Digital Communication MCQs

  10. Telecommunication MCQs

  11. Transmission and switching MCQs

  12. Networking topologies Solved MCQs

  13. Computer Network MCQs for Lecturer Test

  14. Mobile and Wireless Network MCQs

  15. Cyber Crime Solved MCQs

  16. Internet Protocols MCQs

  17. Internet MCQs

  18. Web Security and forensics MCQs

  19. Web Security and forensics MCQs 2

  20. Wireless Security MCQs

  21. Datalink layer OSI Model MCQs

  22. Physical Layer OSI Model MCQs

  23. 7 layers OSI Model MCQs

  24. Application Layer MCQs

  25. WIFI MCQs

  26. Internet and Email MCQs

  27. Networking MCQs

  28. Public Service Commission network administrator MCQs

  29. LINUX MCQ’s

  30. Linux File Permissions MCQs

  31. Linux File Permissions MCQs 2

  32. Linux Startup and Shutdown MCQs

  33. Linux process Management MCQs 

    More MCQs of Networking on T4Tutorials

    Computer Science Repeated MCQs Book Download

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)