Application Layer Solved MCQs Questions Answers

Let us see the important Application Layer Solved MCQs Questions Answers.

1.Who translates internet domain and host names to IP address.
a) domain name system
b) routing information protocol
c) network time protocol
d) internet relay chat

Answer: a

2. Which allows a user at one site to establish a connection to another site?
a) HTTP
b) FTP
c) Telnet
d) TCP

Answer: c

3. which wil define Application layer protocol
a) types of messages exchanged
b) message format, syntax and semantics
c) rules processes send and respond to messages
d) all of the mentioned

Answer: d

4. Which one protocol delivers/stores mail to reciever server?
a) simple mail transfer
b) post office
c) internet mail access
d) hypertext transfer

Answer: a

5.ASCII____________ encoding of binary data
a) base 64 encoding
b) base 32 encoding
c) base 16 encoding
d) base 8 encoding

Answer: a

6.__________is an internet standard protocol.
a) dynamic host configuration
b) simple network management
c) internet message access
d) media gateway

Answer: b

7. Which DNS client maps an address to a name especially when required a host?

a) Resolver
b) Mapper
c) Primary Server
d) Secondary Server

Answer: a

8.which one option from following Application-level protocol plays a crucial role in addition to X-500 features

a) TCP
b) LDAP
c) FTP
d) None of the above

Answer:b

9. Which of the following intermediarie get involved during the transfer function of an e-mail system?

a) Storage and forwarding of e-mail for certain addresses
b) Act as gateways to other e-mail
c) Both a & b
d) None of the above

Answer:c

10.________ among the below specified illustrations the category of GUI

a) mail
b) pine
c) Outlook & Netscape
d) All of the above

Answer:c

11. Which phase/s of POP3 allow/s an user agent to retrieve the messages for deletion purpose?

a) Authorization
b) Transaction
c) Update
d) All of the above

Answer:b

12. ___________URL method of HTTP performs similar function as that of PUT an exception of request .

a) POST
b) GET
c) PATCH
d) OPTION

Answer:c

13.____________language in WWW specifies a web’s way by three-dimensional objects?

a) HTML
b) VRML
c) XML
d) UML

Answer:b

14.which field of cookie in WWW represents the server’s directory structure

a) Domain
b) Path
c) Content
d) Secure

Answer:b

15. Which of the following among the below mentioned protocols provides a mechanism of acquiring an IP address?

a) BOOTP
b) DHCP
c) Both a & b
d) None of the above

Answer:b

16. Which is the important applications of application layer?

a) Electronic mail
b) World Wide Web
c) USENET
d) All of the above

Answer:d

17. The TCP/IP corresponds to the combined session, presentation, and application layers of the OSI model.

a) session
b) presentation
c) application
d) None of the above

Answer:c

18.which protocol is based on end-to-end delivery.

a) SMTP
b) TCP
c) IP
d) SCTP

Answer:a

19. The well-known port of SMTP server is_________.

a) 110
b) 25
c) 50
d) 20

Answer:b

20._________is a summary of the message being sent which specified by the sender.

a) Reply-to
b) Return-path
c) Subject
d) From

Answer:c

21. In SMTP herder field is added by the final transport system.

a) Reply-to
b) Return-path
c) Subject
d) From

Answer:b

22. In SMTP mail transaction flow, the sender SMTP establishes a TCP connection.

a) 220 service ready
b) 421 service not available
c) Both of the above
d) None of the above

Answer:c

23. In SMTP mail transaction flow is sent, to which the receiver will identify itself .

a) HELO
b) MAIL FROM
c) RCPT TO
d) DATA

Answer:a

24.___________is a command-line tool designed for most UNIX-like operating systems.

a) Recieivemail
b) Sendmail
c) MIME
d) POP

Answer:b

25. Which are the components of sendmail?

a) Mail user agent(MUA)
b) Mail transfer agent(MTA)
c) Mail delivery agent(MDA)
d) All of the above

Answer:d

26. The _________ is the interface which a user can read and send mail.

a) Mail user agent(MUA)
b) Mail transfer agent(MTA)
c) Mail delivery agent(MDA)
d) Mail send agent(MSA)

Answer:a

27. The _______ acts like a mail router, accepting messages from both MTAs and MUAs.

a) Mail user agent(MUA)
b) Mail transfer agent(MTA)
c) Mail delivery agent(MDA)
d) Mail send agent(MSA)

Answer:b

28. which uses a queuing system to manage inbound and outbound mail.

a) Recieivemail
b) Sendmail
c) MIME
d) POP

Answer:b

29._________sender SMTP establishes a TCP connection with the destination SMTP

A. 421
B. 320
C. 220
D. 120

Answer:c

30._________is limited to 7-bit ASCII text, with a maximum line length 1000 characters.

A. SMTP
B. MIME
C. POP
D. MTA

Answer: A

Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

Buy advertisement space on T4Tutorials

For more details email [email protected]