Operating System Multiple Choice Questions Answers

Operating System Multiple Choice Questions Answers

1. Algorithm of splitting m frames in to n processes for giving equal share the m/n frames is known as :
A. split allocation algorithm
B. equal allocation algorithm
C. proportional allocation algorithm
D. none of these
E. All of the above

Answer - Click Here:
B

2. The layer between the hardware and the user program is
A. Operating environment
B. System environment
C. Operating system
D. None
E. All of the above

Answer - Click Here:
C

3. Which of the following is the main function of the command interpreter?
A. to handle the files in operating system
B. to provide the interface between the API and application program
C. to get and execute the next user-specified command
D. none of the above
E. All of the above

Answer - Click Here:
C

4. Allocation of memory to each process according to its size is known as :
A. proportional allocation algorithm
B. split allocation algorithm
C. equal allocation algorithm
D. none of the above
E. All of the above

Answer - Click Here:
A

5. ___________________ is built directly on the hardware.
A. Computer Environment
B. Application Software
C. Database System
D. Operating System
E. None

Answer - Click Here:
D

6. The resource management can be done in operating system via
A. space division multiplexing
B. both time and space division multiplexing
C. time division multiplexing
D. none
E. All of the above

Answer - Click Here:
B

7. A high priority process is treated ___________ a low priority process, With either equal or proportional algorithm,.
A. lesser than
B. greater than
C. same as
D. none
E. All of the above

Answer - Click Here:
C

8. _________________ Operating System does not implement multitasking.
A. Windows XP
B. Windows NT
C. Windows 98
D. MS DOS
E. None

Answer - Click Here:
D

9. When a process fails, most OS write the error information to a ______
a) new file
b) another running process
c) log file
d) none
E. All of the above

Answer - Click Here:
A

10. Which replacement allows a process to select a replacement frame from the set of all frames, even if the frame is currently allocated to some other process?
a) Local
b) Global
c) Universal
d) Localx

Answer - Click Here:
B

11. A platform for other software to run on is called ______________
A. Operating System
B. System Software
C. Application Software
D. All
E. None

Answer - Click Here:
A

12. ____________________ facility, both in user processes and in the kernel, dynamically adds probes to a running system.
A. DLocate
B. DAdd
C. DMap
D. DTrace
E. None

Answer - Click Here:
D