Digital Communication MCQs

Last modified on November 5th, 2020 Download This Tutorial in PDF

Digital Communication MCQs

1. Which of the following is correct in uniform quantization process ______

A. Step size varies according to the values of the input signal
B. The step size remains the same
C. The quantizer has linear characteristics
D. None of these
E. Both B and C are correct

Answer - Click Here:
E

2. What is the process of converting the analog sample into discrete form is known as _____

A. Quantization
B. Modulation
C. Sampling
D. Multiplexing

Answer - Click Here:
A

3. Which one of the following are the disadvantages of PCM ________

A. Cannot be decoded easily
B. It requires a large bandwidth
C. Very high noise
D. None of the above

Answer - Click Here:
B

4. In the modulation technique that requires minimum bandwidth is _____ _, In digital transmission.

A. DPCM
B. PAM
C. Delta modulation
D. PCM

Answer - Click Here:
C

5. During the Differential Pulse Code Modulation techniques, in which the decoding is performed by

A. Sampler
B. Accumulator
C. Quantizer
D. PLL

Answer - Click Here:
B

6. When Granular noise occurs if ____

A. Step size is too large
B. Bandwidth is too large
C. Step size is too small
D. None of these

Answer - Click Here:
A

7. How the Code strength is characterized by ______

A. Code weight
B. Code size
C. Maximum distance
D. Minimum distance

Answer - Click Here:
D

8. The value of ‘n’ should be _______, For better efficiency and simplicity.

A. Minimum
B. Maximum
C. Infinity
D. Zero

Answer - Click Here:
A

9. There are some various types of distortion which are ________

A. Jitter
B. Noise
C. Error
D. None of these
E. Both A & B Correct

Answer - Click Here:
E

10. The Reconstruction of continuous signals is done using __________ algorithm.

A. Interpolation
B. Decimation & Interpolation
C. Decimation
D. None of the Above

Answer - Click Here:
A

11. Where Sampling is used _________

A. Audio
B. Speech
C. Video
D. All of above
E. None of these

Answer - Click Here:
D

12. Select one that the number of errors that can be corrected without erasure information is __________

A. (Dmin – 1)/2
B. Dmin+1
C. Dmin – 1
D. (Dmin+1)/2

Answer - Click Here:
A

More MCQs of Networking Internet and Web

  1. Router MCQs
  2. Storage area network MCQs
  3. Networking Important MCQs
  4. Network Security MCQs

  5. Electrical Network Analysis MCQs 

  6. Networking Programming  MCQs

  7. Social Networks MCQs

  8. Network Layers OSI Model MCQs

  9. Digital Communication MCQs

  10. Telecommunication MCQs

  11. Transmission and switching MCQs

  12. Networking topologies Solved MCQs

  13. Computer Network MCQs for Lecturer Test

  14. Mobile and Wireless Network MCQs

  15. Cyber Crime Solved MCQs

  16. Internet Protocols MCQs

  17. Internet MCQs

  18. Web Security and forensics MCQs

  19. Web Security and forensics MCQs 2

  20. Wireless Security MCQs

  21. Datalink layer OSI Model MCQs

  22. Physical Layer OSI Model MCQs

  23. 7 layers OSI Model MCQs

  24. Application Layer MCQs

  25. WIFI MCQs

  26. Internet and Email MCQs

  27. Networking MCQs

  28. Public Service Commission network administrator MCQs

  29. LINUX MCQ’s

  30. Linux File Permissions MCQs

  31. Linux File Permissions MCQs 2

  32. Linux Startup and Shutdown MCQs

  33. Linux process Management MCQs 

    More MCQs of Networking on T4Tutorials

    Computer Science Repeated MCQs Book Download

 

Subscribe for Friendship

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)