Network Layer OSI Model Solved MCQs

Last modified on November 5th, 2020 Download This Tutorial in PDF

Let us see the Network Layer OSI Model Solved MCQs.
1._______ field in the base header restricts the lifetime of a datagram In IPv6,
A) version
B) next-header
C) hop limit
D) neighbor-advertisement

Answer: C

2. An HLEN value of decimal 10 means _______In IPv4 header
A) 10 bytes of options
B) 40 bytes of options
C) 10 bytes in the header
D) 40 bytes in the header

Answer: D

3. In IPv4, an HLEN value of decimal 10 means _______.
A) 10 bytes of options
B) 40 bytes of options
C) 40 bytes in the header
D) none of the above

Answer: C

4._______ field in the base header and the sender IP address combine to indicate a unique path identifier In IPv6.
A) flow label
B) next header
C) hop limit
D) destination IP address

Answer: A

5.what is the value of the total length field in bytes In IPv4?
A) 428
B) 407
C) 107
D) 427

Answer: A

6.________ term means that IP provides no error checking.
A) reliable delivery
B) connection-oriented delivery
C) best-effort delivery
D) none of the above

Answer: C

7. ________ protocol is the transmission used by the TCP/IP suite.
A) ARP
B) IP
C) RARP
D) none of the above

Answer: B

8. what is the length of the data field given an HLEN value of 12 and the total length is 40,000 In IPv4?
A) 39,988
B) 40,012
C) 40,048
D) 39,952

Answer: D

9.what is needed to determine the number of the last byte of a fragment In IPv4?

A) Identification number
B) Offset number
C) Total length
D) (b) and (c)

Answer: D

10. _______size in the IPv4 header.

A) 20 to 60 bytes long
B) 20 bytes long
C) 60 bytes long
D) none of the above

Answer: A

11. In IPv6, the decision is based on the _______ field in the base header.
A) hop limit
B) priority
C) next header
D) none of the above

Answer: B

12.which bit value unambiguously identifies the datagram as a fragment In IPv4?
A) Do not bit? 0
B) More bit? 0
C) offset = 1000
D) none of the above

Answer: C

13. Which necessary part of the IPv6 datagram?
A) Base header
B) Extension header
C) Data packet from the upper layer
D) (a) and (c)

Answer: A

14. In IPv4, the total size of the datagram must be less than the _______.
A) MUT
B) MAT
C) MTU
D) none of the above

Answer: C

15.options are inserted between _________ and ___________ data,In IPv6, .
A) base header; extension header
B) base header; upper-layer data
C) base header; frame header
D) none of the above

Answer: B

16.datagram is fragmented into three smaller datagrams An IPv4. Which is true?
A) They do not fragment bit is set to 1 for all datagrams.
B) The more fragment bit is set to 0 for all datagrams.
C) The identification field is the same for all datagrams.
D) The offset field is the same

Answer: C

17.if the fragment offset has a value of 100, it means that _______ In IPv4,
A) datagram has not been fragmented
B) datagram is 100 bytes in size
C) the first byte of the datagram is byte 100
D) the first byte of the datagram is byte 800

Answer: D

18. IP is _________ datagram protocol.
A) an unreliable
B) a connectionless
C) both a and b
D) none of the above

Answer: C

19. IPv6 allows _________ security provisions than IPv4.
A) more
B) less
C) the same level
D) none of the above

Answer: A

20. The formerly IPv4 header field known as the service type field is now called?
A) IETF
B) checksum
C) differentiated services
D) none of the above

Answer: C

21. delivery service such as IPv4.
A) error checking
B) error correction
C) datagram acknowledgment
D) none of the above

Answer: D

22. The IPv4 header size _______.
A) 20 to 60 bytes long
B) 20 bytes long
C) 60 bytes long
D) none of the above

Answer: A

23. Which network layer from the sender to receiver deals with the necessity of a three-way handshake transmission of data?
A) Path determination
B) Forwarding
C) Call Set-up
D) All of the above

Answer:C

24.Transmission purpose is basically a combination of __________
A) group of bits
B) source & destination addresses
C) both a & b
D) none of the above

Answer:C

25.__________crucial role in functions of network layer?
A) Network Service Data Unit (NSDU)
B) Medium Access Control Unit (MACU)
C) Network Address Translation Unit (NATU)
D) None of the above

Answer:A

26._________form of byte assigning strategy is adopted in class B?

A) Network.Node.Node.Node
B) Network.Network.Node.Node
C) Network.Network.Network.Node
D) Network.Node.Node.Node

Answer: B

27.which size of the block depends on classless?

A) Nature & size of an entity
B) Number of addresses
C) Availability of the address space
D) All of the above

Answer: A

28. Which the ability of a single network to span multiple physical networks?

A) Subnetting
B) Masking
C) Fragmenting
D) Hopping

Answer: A

29. Which field/s of ICMPv6 packet header minimal integrity levels?

a. Type
b. Code
c. Checksum
d. All of the above

Answer:C

Other Important Repeated MCQs on OSI Layers

More MCQs of Networking Internet and Web

  1. Router MCQs
  2. Storage area network MCQs
  3. Networking Important MCQs
  4. Network Security MCQs

  5. Electrical Network Analysis MCQs 

  6. Networking Programming  MCQs

  7. Social Networks MCQs

  8. Network Layers OSI Model MCQs

  9. Digital Communication MCQs

  10. Telecommunication MCQs

  11. Transmission and switching MCQs

  12. Networking topologies Solved MCQs

  13. Computer Network MCQs for Lecturer Test

  14. Mobile and Wireless Network MCQs

  15. Cyber Crime Solved MCQs

  16. Internet Protocols MCQs

  17. Internet MCQs

  18. Web Security and forensics MCQs

  19. Web Security and forensics MCQs 2

  20. Wireless Security MCQs

  21. Datalink layer OSI Model MCQs

  22. Physical Layer OSI Model MCQs

  23. 7 layers OSI Model MCQs

  24. Application Layer MCQs

  25. WIFI MCQs

  26. Internet and Email MCQs

  27. Networking MCQs

  28. Public Service Commission network administrator MCQs

  29. LINUX MCQ’s

  30. Linux File Permissions MCQs

  31. Linux File Permissions MCQs 2

  32. Linux Startup and Shutdown MCQs

  33. Linux process Management MCQs 

    More MCQs of Networking on T4Tutorials

    Computer Science Repeated MCQs Book Download

Subscribe for Friendship

Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)