Operating System MCQS

Operating System MCQs

1. Where the Paging is implemented ……

(a) Software

(b) Operating System

(c) Hardware

(d) B and C

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
c

2. Which one of the following is not true about Kernel?

(a) Kernel is made of various modules which can not be loaded in runnnig opertaing system

(b) Kerneal remains in the memory during the entire computer session

(c) kernel is the program that constitutes the central core of the operating system

(d) kernel is the first part of operating system to load into memory during booting

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
a

3. The page fault is the ……

(a) error in a specific page

(b) Reference to a page belonging to another program

(c) Access to a page not currently in memory

(d) When a program is not currently in memory

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
c

4. Which one of the following is not allow the approach to Deadlocks Handling?

(a) Detect & Recover

(b) Virtual Memory

(c) Deadlock Prevention

(d) Deadlock Avoidance

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
b

5. What do you mean by “Operating System”?

(a) Link to interface the hardware and application programs

(b) system service provider to the application programs

(c) collection of programs that manages hardware resources

(d) C and D

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
e

6. What is the initial value of the Semaphore that allows only one of the many processes to enter their critical sections?

(a) 0

(b) 16

(c) 1

(d) 8

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
c

7. In which one of the following the Memory allocation policy allocate the largest hole to the process?

(a) Worst-Fit

(b) First-Fit

(c) Best-Fit

(d) C and D

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
a

8. What is the main function of the Command interpreter?

(a) To handle the files in operating system

(b) to provide the interface between the API and application program

(c) To get and execute the next user-specified command

(d) A and D

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
c

9. How we can described the Algorithm?

(a) A step by step procedure for solving a problem

(b) A branch of mathematics

(c) A computer language

(d) C and A

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
a

10. Which of the following is also known as the Chunks memory?

(a) Page

(b) Frame

(c) Sector

(d) Offset

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
b

11. Which one of the given above is not a Real time operating system?

(a) Palm OS

(b) Windows CE

(c) VxWorks

(d) RTLinux

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
a

12. Which one of the following is a Block device?

(a) Disk

(b) Terminals

(c) Printer

(d) Mouse

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
a